Tulajdonrészt vásárol a Ubisoftban az Electronic Arts

Tulajdonrészt vásárol a Ubisoftban az Electronic Arts

2004. december 21. 00:41, Kedd
A világ jelenlegi legnagyobb játékkiadó cégeként számon tartott EA már több hónappal ezelőtt szemet vetett francia konkurensére. Amennyiben az üzletet megkötik, úgy az Electronic Artsé lesz a Ubisoft részvényeinek húsz százaléka.

A sikeres tranzakcióval az Electronic Arts a részvények közel 20 százalékát szerezné meg és mindez azt jelentené, hogy az összes tulajdonos közül a vállalatnak lenne a legnagyobb tulajdonrésze a Ubisoft Entertainmentben. A cég arról ugyan még nem akart nyilatkozni, hogy mennyit fizetne a részvénycsomagért, ám a Wall Street Journal nevű amerikai gazdasági lap információi szerint a vételár akár a 85-100 millió dollárt is elérheti. A beruházást egyébként nem maga az EA, hanem egy holland befektetési társaság, a Talpa Beheer BV bonyolítaná le, amely vállalat a holland Jon De Mol milliárdos televíziós producer cégbirodalmához tartozik.


Az üzletre ugyanakkor még rá kell bólintania az amerikai Kartellügyi Hivatalnak is és az Electronic Arts vezetői csak ezután kezdhetik el dörzsölni tenyerüket. A Ubisoft forgalma az idei üzleti esztendő első félévében elérte a 130 millió eurót.

Amennyiben ez az üzlet létrejön, úgy az EA-nak jelentős mértékben beleszólása lenne a többek között az EverQuest, a Splinter Cell és a Prince of Persia játékokat, illetve játéksorozatokat jegyző francia kiadó jövőbeni üzletpolitikájába. Warren Jenson, az Electronic Arts pénzügyi vezetője szerint lépésük elsősorban egy jövőbeni stratégiai pozíció megszerzésére irányul, így például bármilyen céggel szeretne a jövőben összeolvadni a Ubisoft, abba beleszólása lesz az Electronic Arts vezetésének is.

Az EA egy ideje mindenképpen szeretné megerősíteni piacvezetői pozícióját a számítógépes játékok piacán és lehetőleg minden kontinensen jelen akar lenni. Így például a vállalat nemrég azt jelentette be, hogy Kínában építi fel az online játékai központi fejlesztő és forgalmazó központját. A tervek szerint 2010-ben már 500 munkatársa lesz Ázsiában a cégnek, a forgalom pedig eléri majd az egymilliárd amerikai dollárt. Később pedig a vállalat fúziók vagy cégvásárlások útján növelné a piaci befolyását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások