Továbbra is az IBM vezeti a szerverpiacot

Továbbra is az IBM vezeti a szerverpiacot

2005. február 24. 13:14, Csütörtök
A tavalyi évben a Nagy Kék tovább növelte a szerverpiacon kiharcolt előnyét, amelyben különösen nagy szerepet játszott az x86 processzorokra, illetve a Linux operációs rendszerre épülő modellek népszerűsége.

A Gartner legfrissebb adatai szerint az IBM szerverekből származó bevétele 2003-hoz képest 9,3 százalékkal, 16,1 milliárd dollárra nőtt, míg maga a szerverpiac 7,2 százalékkal növekedett, és 49,5 milliárd dollár bevételt hajtott az érdekelt gyártóknak. Érdekes módon a Dell ennél jóval nagyobb ütemben, mintegy 20 százalékkal növelte bevételét - amely így elérte a 4,8 milliárd dollárt - de még ez sem volt elég, hogy túlszárnyalja a második helyen álló Hewlett Packard (13,4 milliárd dollár), illetve a harmadik helyezett Sun Microsystems (5,2 milliárd dollár) teljesítményét.


Az IBM már évek óta magabiztosan vezeti a szerverpiacot. A vállalat a kilencvenes évek végén sikeresen elhárította a Sun támadását, amely rövidesen kifulladt. A cég mostanában inkább a Dell, illetve a Hewlett-Packard kihívására koncentrál, és csúcskategóriás x86 szervereivel, valamint a nagyteljesítményű Power5 processzorokra épülő termékeivel újabb sikereket ért el ebben a küzdelemben. Különösen fontos volt az Unix-alapú szerverek terén elért szerény növekedés, hiszen a piac egészét tekintve ezen a téren visszaesés következett be, és a rivális vállalatok is vesztettek részesedésükből. Az IBM viszont - amely az Unix rendszerek piacán hátrányban van a Sun-hoz és a HP-hez képest - 24,3 százalékról 26,7 százalékra növelte részesedését.

A HP ezzel egy időben vesztett jelentőségéből, és a vállalat saját PA-RISC processzorairól egyre inkább az Intel Itaniumra áll át - márpedig az Itanium-alapú rendszerekből származó bevétel nem ellensúlyozta az Unix szerverek visszaesését. A piacon különösen nagy mértékben, 16,4 százalékkal nőtt az Intel Xeon, valamint az AMD Opteron processzorokra épülő rendszerek aránya, és az x86 chipek további térhódítására lehet számítani. Az IBM teljesítményét illetően kiemelendő a Linux-alapú szerverek terjedése, amely elérte az 50 százalékot, míg a blade szerverekből származó bevétel 123 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

A Linux népszerűsége még a Sun termékeinél is szembeszökő, pedig a vállalat hagyományosan a Solaris rendszereket támogatja. Ami az Intel és az AMD párharcát illeti, a szerverpiac az Intel előnyét mutatja: a gyártók 2004-ben 1,3 milliárd dollár bevételre tettek szert a Xeon rendszerek eladásából, míg az Opteronra épülő szerverek esetében ez 838 millió dollárt tett ki.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások