Átadták az Oscar-díjakat

Átadták az Oscar-díjakat

2005. február 28. 11:02, Hétfő
Ma hajnalban lezajlott az Amerikai Filmakadémia díjának, az Oscar-díjnak az átadása. Bár kezdetekben még az Aviátor tarolása látszott valószínűnek, de a legfontosabb díjak begyűjtésével idén a Millió dolláros bébi az igazi nyertes.

Ha röviden akarnánk összefoglalni az eseményeket, akkor elég annyit mondani, hogy igazából a meglepetésnek egy szikrája sem tűnt fel az este első három órájában. Az Aviátor elég gyorsan begyűjtött 5 díjat - a legjobb női mellékszereplő Cate Blanchett lett, valamint a film megkapta az operatőri munka, a vágás, a jelmezek és a díszletek (amerikaiul a művészi rendezés) szobrocskáját. Ekkor tűnt úgy, hogy Martin Scorsese nagyszabású életrajzi filmje megállíthatatlan.


Clint Eastwood és Martin Scorsese

A népszerű kategóriák további nyertesei sem borítottak papírformát, hiszen előzetes esélylatolgató írásunkban a fogadóirodák oddsai és a szakma véleménye alapján Morgan Freeman (Millió dolláros bébi) férfi mellékszereplői díja nem okozott általános elképedést Amerikában.


Hillary Swank és Annette Bening

A női főszereplő kategóriában szegről-végről érdekelve volt a magyar nép is, hiszen Szabó István Csodálatos Júliájának címszereplője, Anette Benning is jelölve volt, de sajnos szomorúan kényszerült tudomásul venni, hogy akárcsak 5 évvel ezelőtti, az Amerikai szépségben nyújtott alakításáért történt jelölésekor, most is Hillary Swank (Millió dolláros bébi) ütötte el a díjtól.

Bár a Millió dolláros bébi kaszája egy suhintást kihagyott ugyan akkor, amikor a férfi főszereplő kategóriában Jamie Foxx (Ray) nyerte az Oscart Clint Eastwood előtt, és hozta ezzel a legbiztosabb papírformát (úgy tűnik az idén a létező személyek eljátszását díjazta jelöléssel az akadémia, hiszen az öt jelöltből négy nem kitalált, ismert embert alakított), de az este további részében az Aviátort oda-vissza legyőzte a Millió dolláros bébi. Először Clint Eastwood a rendezői kategóriában bizonyult jobbnak Martin Scorsesénél, majd a legjobb film kategóriában is a Millió dolláros bébi söpörte be az elismerést.


Leonardo DiCaprio partnerével, Giselle Bundchennel és Jamie Foxx

Ugyancsak a papírforma jegyében zajlottak a kisebb kategóriák, habár a spanyol Belső tenger c. film legyőzte a Hitlerről szóló német drámát, a Bukást. Az év legjobb animációs filmje a Hihetetlen család lett, megelőzve ezzel a 2004 pénzügyileg legsikeresebb filmjét, a Shrek 2-t. Az Amerikai Filmakadémia szerint a legjobb vizuális effekteket ezúttal a Pókember 2-ben varázsolták elénk a számítógép mágusai, míg a legjobb forgatókönyveket az Egy makulátlan elme örök ragyogása (eredeti), valamint a Kerülőutak (adaptált) írói jegyezték.

A díjátadás, akárcsak a díjak semmi rendkívülit nem hozott, egy-két elmorzsolt könnycseppen kívül nem láthatott nagy drámát, vagy különösebben vicces jelenetet a tévénéző. Nem volt Roberto Benigni-féle székenrohangálási attak sem, és az egész ceremónia még talán unalomba is fulladt volna, ha a konferanszié Chris Rock nem szólogat oda egy-egy prezentáló színésznek, vagy ha Sean Penn nem vág olyan arcot a női főszereplő kategória jelöltjeinek bemutatása előtt, mintha pisztolyt szorítottak volna a fejéhez. Bízzunk a jobb folytatásban jövőre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások