A vártnál gyengébben teljesített az IBM

A vártnál gyengébben teljesített az IBM

2005. április 15. 18:19, Péntek
Noha a szolgáltatási üzletág forgalma 6 százalékkal emelkedett, a cég elégedetlen volt a mutatott teljesítménnyel és a jövőben átszervezésekkel próbálja kiküszöbölni a problémákat.

Noha 3 százalékkal emelkedett az IBM első negyedéves bevétele és profitja, a cég eredményei elmaradtak az elemzői várakozásoktól. Sam Palmisano elnök-vezérigazgató bejelentette: a vártnál rosszabb eredmények oka, hogy a szolgáltatási részleg nem tudott időre tető alá hozni néhány nagyobb megállapodást egyes, gyengébb gazdasággal rendelkező országokban.

Az év első három hónapjában az IBM 22,9 milliárd dollár bevételt ért el, ez éves szinten 3,3 százalékos növekedésnek felel meg, azonban a változatlan dollár-árfolyamot figyelembe véve csupán csak 1 százalékos fellendülést jelent. Az IBM nyeresége 1,4 milliárd dollár, azaz részvényenként 84 cent volt, szemben a megelőző év azonos időszakában elért 1,36 milliárd dollárral, részvényenként 79 centtel. A First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 90 centes profitot vártak.

Az IBM eredményeinek legfájóbb pontja a mainframe számítógépek eladásai voltak, amelyek 16 százalékkal estek vissza, ez kihatott a cég nyereséghányadára is. Mark Loughridge pénzügyi igazgató elmondta, az IBM számított a visszaesésre, mivel korábban a mainframe kategóriás gépek egy évvel korábban nagyon jól fogytak. A pénzügyi vezető közölte, a vállalatot a csúcskategóriás rendszerek helyett a közepes és alsó kategóriás szervereket részesítik előnyben

Mark Loughridge szerint az IBM a vártnál rosszabban teljesített a japán, német, francia és olasz piacon, ezek a cég forgalmának összesen mintegy negyedét adják. A pénzügyi vezető sietett leszögezni, hogy ez összességében azonban nem jelenti azt, hogy a gazdaság visszaesik. Loughridge nem merült el a változásik részleteibe, csupán annyit közölt, hogy Európában várhatók változások. Céghez közeli források szerint az IBM Németországban két, Svédországban pedig nem kevesebb mint öt egységét zárja be, erről állítólag már értesítették az ott dolgozó alkalmazottakat is. A hírek szerint az itt elvégzett feladatokat olcsóbban üzemeltethető Kelet-Európai IBM egységek fogják átvenni. Az átszervezés több ezer dolgozó elbocsátásával járhat. Az IBM világszerte mintegy 330 ezer alkalmazottat foglalkozat.

Az IBM pénzügyi vezetője nem adott részletes előrejelzést a jelenleg is tartó második negyedévről, azonban összességében bizakodó volt. Elmondása szerint a második negyedében a cég megkezdi az átszervezéseket, valamint várható a Lenovo-ügylet lezárása is. Az átszervezésektől a hatékonyság növekedését várja az IBM, Loghridge úgy véli, a vállalat alacsonyabb bevétel mellett is elérheti a nyereségre vonatkozó terveit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások