Könnyű munkát ígér a legtöbb spamküldő

Könnyű munkát ígér a legtöbb spamküldő

2005. november 18. 16:29, Péntek
A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, mely szerint a levélszemét-küldők októberben gyors meggazdagodást ígértek a felhasználóknak. A spamküldők a hatalmas nyereséggel kecsegtető részvénytippek mellett, otthon végezhető munkákat is kínáltak, melyekkel a gyanútlan felhasználók ‑ tudtukon kívül ‑ akár pénzmosásba vagy más bűncselekményekbe is belekeveredhetnek.

A felmérés szerint októberben megkétszereződött a gyors meggazdagodást ígérő kéretlen reklámlevelek száma. A levélszemét-küldők könnyű, otthon végezhető munkát kínáltak a hiszékeny felhasználóknak: csomagokat kell továbbítaniuk egy megadott címre vagy kifizetéseket kell újra csoportosítaniuk. A munkaadók általában olyan vállalatok, amelyeket a hatóságok megtévesztésére hoztak létre a bűnözőcsoportok. A csomag továbbítás esetében olyan áruk átvétele és továbbítása a feladat egy lánc mentén, amikért lopott hitelkártyával fizettek, míg a második esetben a "dolgozó" tudtán kívül pénzmosásban vesz részt.

A kéretlen levelekben érkező, nagy haszonnal kecsegtető részvénytippek a csalások egyik legrégebbi fajtája. Az Spam Index adatai szerint októberben megháromszorozódott a csalások száma, így az összes spam egyharmadát tették ki. A spamküldők alacsony névértékű, hatalmas nyereséggel kecsegtető részvényeket ajánlottak magánbefektetőknek. Ezekben a spamekben a levélszemét-küldők elhitetik a címzettekkel, hogy bennfentes információkhoz juthatnak. A spamküldők elgondolása szerint a részvényárfolyam a befektetők rohamával az egekbe szökik, a csalók pedig ekkor szabadulnak meg részvényeiktől."A részvényekkel és a törvénytelen foglalkoztatási ügyekkel kapcsolatos csalások elterjedése a hagyományos trükkök népszerűségének csökkenésével magyarázható" ‑ mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. "A csalásokkal, például az adathalászattal kapcsolatban egyre nagyobb éberség tapasztalható, ezért a spamküldők újabb és újabb trükköket találnak ki a pénzszerzésre. A pénz motiválja őket, és ha egy módszer már nem hoz eleget a konyhára, kipróbálnak valami mást. A csalók nem válogatnak az eszközök között, olyannyira, hogy még ártatlan embereket is felhasználnak bűncselekményeikhez."

A Clearswift által október legfurcsább spamjének választott reklámlevele ingyen élelmiszert kínál az olvasóknak: "» Ez a kérdés rengeteg dellát ér? «– Árulja el, melyik a kedvenc áruháza, és egy éven keresztül ingyen juthat élelmiszerhez!" Az online szerencsejátékot hirdető kéretlen reklámlevelek szinte teljesen eltűntek. Az egészségügyi és pénzügyi témájú kéretlen levelek aránya növekedett, így ez a két csoport uralja a levélszemét 80,1 százalékát. A pornográf levelek aránya az elmúlt hónapok tendenciáinak megfelelően jelentős mértékben, 4,65 százalékra csökkent.

A felmérés eredményei a Clearswift által hetente megkapott kéretlen levelek milliói, a forrásul szolgáló e-mail fiókokba érkező levélszemét elemzésével készültek. Az e-maileket a naponta nyolcszor frissített Clearswift spamActive szolgáltatásával gyűjtötték össze és elemezték.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások