Egyesíti a hálózati részlegét a Siemens és a Nokia

Egyesíti a hálózati részlegét a Siemens és a Nokia

2006. június 19. 10:29, Hétfő
A finn Nokia és a német Siemens egyesíti a hálózatiberendezés-gyártását, jelentette be a két cég.

A Wall Street Journal korábban 31,6 milliárd dollárra tette az ügylet értékét. Az új, közös termelőegység 50-50 százalékos tulajdonban lesz, finnországi székhellyel, és igazgatótanácsában a többség a Nokia képviselőié lesz. Az egyesítés ötletét - és a verseny szempontjából a szükségességét - a francia Alcatel és az amerikai Lucent Technologies egyesítése adta. A kutatás-fejlesztés párhuzamosságainak megszüntetése évi 1,5 milliárd eurót takaríthat meg a Nokiának és a Siemensnek 2010-ig, közölték a cégeknél. A két részleg együttes forgalma tavaly 15,8 milliárd euró volt.

Az Alcatel és a Lucent Technologies április elején bejelentett egyesülésével 21 milliárd eurós árbevételű cégcsoport jön létre, amely a 24 milliárd eurónak megfelelő forgalmú amerikai Cisco Systems után a világ második számú távközlési hálózatépítője lesz. Az új vállalatban az Alcatelnek 60 százalékos, a Lucentnek 40 százalékos a részesedése. A szinergiahatások révén három év alatt adózás előtt 1,4 milliárd eurós megtakarítást várnak. Az egyesült cég távlati célja, hogy világelső legyen a távközlési hálózatépítésben, ebben több mint 26 ezer fős mérnöki és kutatógárdára építhet. Az új transzatlanti konszernnek 88 ezer alkalmazottja és kétmilliárd dolláros nyeresége lesz.

Az ügyletet indokolja, hogy a kereslet ugyan nő, de jelenleg már túlkínálat is érezhető a távközlési berendezések piacán: túl sok gyártó vadászik viszonylag kevesebb vevőre, miután a távközlési vállalatok körében már két éve óta zajlik a konszolidáció, főleg az Egyesült Államokban. A két vállalat 2001-ben már tervezett egyesülést - akkor az Alcatel alapjában a Lucent száloptikai tevékenységére vetett szemet -, azonban a tárgyalások eredménytelenül végződtek, mert a Lucent, további megfontolás után, elutasította az eredeti elképzelést arról, hogy az egyesült csoportban csak 42 százalékos legyen a részesedése.

A New Jerseyben bejegyzett Lucent Technologies ebben a negyedévben rontott: előzetes tájékoztatása szerint a bevétele 12 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 2,05 milliárd dollárra. Az Egyesült Államokban 7 százalékkal, külföldön 20 százalékkal csökkent a bevétele. Az Alcatel ellenben gyorsan tör előre, főleg mert a tavalyi második félévtől fordulat kezdődött a drótnélküli távközlés és az internetes megoldások piacán is, amit a cég új termékekkel is kihasznál, például az "egybecsomagolt" tévé-, telefon- és nagy sebességű internetszolgáltatást lehetővé tévő berendezésekkel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások