A kész húsételek fogyasztása növeli a gyomorrák kockázatát

A kész húsételek fogyasztása növeli a gyomorrák kockázatát

2006. augusztus 6. 13:50, Vasárnap
A feldolgozott húsételek, szalonna, kolbász, virsli, szalámi, sonka, füstölt és más eljárással tartósított húskészítmények rendszeres fogyasztásával egyenes arányban nő a gyomorrák kialakulásának valószínűsége, derül ki egy frissen közölt tanulmányból.

A Journal of the National Cancer Institute folyóiratban publikált tanulmányban kutatók 15, gyomorrákkal és kész húsételek fogyasztásával összefüggő tanulmányt vizsgálatak. A kész tanulmányok 1966 és 2006 közti időszakban készültek a világ több országában, Európában, észak-, és dél-Amerikában. A vizsgálatokban részt vett emberek százait, bizonyos esetekben ezreit húsfogyasztási szokásaikról kérdezték.

A résztvevők által elfogyasztott kész húsételek napi mennyisége 1grammtól 56 grammnál nagyobb mennyiségig terjedt. Az elfogyasztott mennyiségek összegzése után látható, hogy a hús-, különösen a szalonnafogyasztás növekedésével egyenes arányban nő a gyomorrák kialakulásának kockázata.

Az összefüggés vizsgálatakor azonban nem történt Helicobacter pylori fertőzöttség szűrése. A Helicobacter pylori baktérium gyakori kiváltó oka a gyomorrák kialakulásának.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások