Összeolvad a Writely és a Google Spreadsheets

Összeolvad a Writely és a Google Spreadsheets

2006. október 11. 10:28, Szerda
A keresőcég máris meglépte azt, amire sokan számítottak: egyesítik online szövegszerkesztő és táblázatkezelő szolgáltatásukat, amely - egyelőre béta változatban - továbbra is ingyenesen elérhető.

A Google Docs & Spreadsheets névre keresztelt új oldal révén azt remélik, hogy az internetezők növekvő számban döntenek a webszolgáltatások igénybevétele mellett, amelyet a meglévő asztali csomagokkal párhuzamosan is használhatnak. Nagy változások nem várhatók, de ezzel a lépéssel lassan teljes értékű alternatívát nyújtanak az otthoni és vállalati érdeklődőknek.

"Logikusnak tűnt a két szolgáltatás egyesítése, annál is inkább, mivel rengeteg ilyen kérés érkezett hozzánk" - jelentette ki Jonathan Rochelle, a kombinált megoldásért felelős termékmenedzser. Elmondása szerint azonban ez nem változtat jelenlegi stratégiájukon, vagyis mindössze kiegészítőként jelennek meg a piacon, a hagyományos asztali fejlesztésekkel nem kívánják összeakasztani a bajszukat. Már csak azért sem, mert számos funkció továbbra is hiányzik a webszolgáltatásból, így nem is lenne sok értelme nyílt harcot indítani mondjuk a Microsoft Office, vagy az OpenOffice csomaggal szemben.

Az biztos, hogy az oldal máris elérhető, igaz egyelőre béta változatban. Arra azonban garanciát vállaltak a cégnél, hogy a jövőben is ingyen vehetjük majd igénybe a szolgáltatást, dolgozhatunk megosztva az interneten keresztül, elmentve munkáinkat a Google szerverein. A Writely név - amely az eredeti megoldás felvásárlásával márciusban került a birtokukba - végérvényesen eltűnik, egyedül a júniusban indult Spreadsheets marad meg az új kombináció keretében.

A hivatalos bejelentésre várhatóan a ma induló Office 2.0 konferencián kerül sor. Nagy kérdés, hogy a Microsoft minderre hogyan reagál, hiszen a Google részéről elhangzó kijelentések ellenére többen a megújuló és egyre erősödő támadás fontos lépéseként tekintenek az egyesítésre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások