Nemzetközi szabvány lett az Office Open XML

Nemzetközi szabvány lett az Office Open XML

2006. december 8. 15:45, Péntek
Az Európai Informatikai és Kommunikációs Rendszerek Szabványügyi Szövetsége Ecma-szabvánnyá nyilvánította az Office Open XML formátumot, és megszavazta előterjesztését a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) felé, hogy a formátum gyorsított eljárás keretében kaphassa meg az ISO szabvány-minősítést is.

Az elmúlt év folyamán az Apple, a Barclays Capital, a BP, a British Library, az Essilor, az Intel, a Microsoft, a NextPage, a Novell, a Statoil, a Toshiba és az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára közösen dolgozott azon, hogy az Office Open XML a lehető legszélesebb körben kompatibilis formátummá váljon. Az Office Open XML számos - egészen különböző iparágakat képviselő - partner támogatását elnyerte.

Az Ecma TC45-ös bizottsága jelentősen módosította a specifikációt, és mintegy 6000 oldalnyi dokumentációt készített a formátumról annak érdekében, hogy alkalmazásának végeredménye tervezhető és megjósolható legyen a fejlesztők számára - függetlenül attól, hogy a formátum teljes eszközkészletét, vagy csak néhány funkcióját veszik igénybe.

Csupán az elmúlt néhány hetet nézve, az Ecma Open XML formátum jelentős támogatást kapott az iparágon belül. A 2007-es Microsoft Office megjelenése, valamint a Novell és a Corel egymástól független bejelentése, mely szerint mindkét cég támogatni fogja az Open XML-t saját OpenOffice.org és WordPerfect termékében azt jelenti, hogy a formátumot milliók fogják használni az egész világon - Windows és Linux platformon egyaránt.

Emellett már több mint 750 fejlesztő csatlakozott az Open XML Fejlesztő Csoporthoz, s számos szervezet - mind az állami, mind a magánszférában - jelenleg felméri a formátum által kínált előnyöket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások