Novell: Open XML támogatás az OpenOffice-ban

Novell: Open XML támogatás az OpenOffice-ban

2006. december 15. 14:01, Péntek
A cég bejelentette, hogy az OpenOffice.org irodai programcsomag Novell kiadása mostantól támogatja a Microsoft Office Open XML formátumot.

A Novell a Microsofttal és más vállalatokkal együttműködve dolgozik azon a projekten, melynek célja kétirányú nyílt forrású fordítók létrehozása az OpenOffice.org és a Microsoft Office szöveges dokumentumai, táblázatai és prezentációkészítői között. A szöveges dokumentumokhoz készülő fordítóprogram megjelenése 2007 január végére várható.

A fordítóprogramok beépülő modulként lesznek elérhetőek a Novell OpenOffice.org termékéhez. A Novell nyílt forrásúként fogja megjelentetni azt a kódot, amely az Open XML formátumot a Novell OpenOffice termékkel kompatibilissá teszi, és javasolni fogja, hogy az OpenOffice.org projekt része legyen. A jövőben a felhasználók könnyebben oszthatják meg fájljaikat a Microsoft Office és az OpenOffice.org között, hiszen a két irodai programcsomag dokumentumai egységesebben fogják megjeleníteni a formátumokat, képleteket és stílussablonokat.

"Az együttműködés egy újabb bizonyíték arra, hogy a Novellnek és a Microsoftnak egyaránt fontos a dokumentumformátumok közötti kompatibilitás, illetve a dokumentumtechnológia szabad megválasztásának lehetősége" - mondta Chris Capossela, a Microsoft egyik alelnöke, és az üzleti szoftverekkel foglalkozó termékmenedzsment csoportjának vezetője. "A nyílt forrású közösség egyik vezetőjeként a Novell segítségünkre lehet abban, hogy az Open XML-fordítótechnológia különböző alkalmazások és platformok között is jól működjön - tette hozzá.

A Microsofttól származó Open XML formátumot az Ecma International szervezet műszaki bizottsága (TC45) szabványosította, és 2006. december 7-én terjesztették az Ecma közgyűlése elé, a specifikáció hivatalos ISO/JTC1 szabványosításra irányuló kérelemmel. Az Open XML a nemrég megjelent Microsoft Office 2007 alapértelmezett formátuma, de a régebbi Microsoft Office verziókhoz is ingyenesen letölthető.

A nyílt forrású Open XML/ODF Translator projekt a sourceforge.net/projects/odf-converter weboldalon érhető el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban