A világ élvonalában a magyar természetfotósok

A világ élvonalában a magyar természetfotósok

2007. január 29. 14:12, Hétfő
A BBC Wildlife Photographer of the Year 2005 kiállítás díjnyertes magyar alkotóinak válogatott képei hamarosan megtekinthetők a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A világ egyik legnevesebb természetfotós versenyén, a BBC Wildlife Magazine és a londoni Natural History Museum közös pályázatán 2005-ben több magyar versenyző is sikerrel szerepelt - az ő kiállítási anyaguk lesz látható január 31-től a Magyar Természettudományi Múzeumban. A világszínvonalú természettudományi gyűjteménnyel rendelkező londoni Natural History Museum és a BBC Wildlife Magazine, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb természet- és környezetvédelmi magazinja 1984 óta minden évben meghirdeti az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő "Év Természetfotósa" (Wildlife Photographer of the Year) pályázatot, amelynek célja a természet sokszínűségének bemutatása és védelme.

A 2005-ben, profiknak és amatőröknek egyaránt meghirdetett, változatos témákat és stílusokat felvonultató fotós díszszemlére 59 országból 16900, különböző kategóriákban és technikával készült kép érkezett. 2005 októberében a "Wildlife Photographer of the Year" versenyen a legtehetségesebb 26 év alatti fotósnak Máté Bence (20) bizonyult, akinek összesen hét képét válogatták be. "Mosakodó róka" című képe az állatportré kategóriában is díjazott lett.

Magyarország a fotóművészet világtérképen eddig is jelentős helyet foglalt el Kertész, Brassai vagy Robert Capa munkássága révén. A magyar fotográfia hírnevét még tovább öregbítette a pályázat növényfotó kategóriájában első helyen végző Novák László, akinek egy másik képe a "Forma és kompozíció" kategóriában szerepelt. A sikersorozat folytatódott 2006-ban, ugyanis Dombovári Tibor búvárfotós egy barrakudáról készült képe bizonyult az állatportré kategória legjobbjának, ráadásul ugyanebben az évben a tizennégy év alatti kategória első és második helyezettje is a magyar tehetségek közül került ki.

A természet szépségét, változatosságát és drámaiságát bemutató nemzetközi fotókiállításnak 2007. januárjától első ízben ad otthont a Magyar Természettudományi Múzeum, ahol a két díjnyertes alkotó, Máté Bence és Novák László munkáiból válogatott szatellit kiállítás is megtekinthető. A két alkotó sikereinek elismeréseképp 35-35 képet állítanak ki a Magyar Természettudományi Múzeumban az EPSON támogatásával. A képeket Epson Stylus Pro 9800 nagyformátumú printerrel UltraChrome K3 pigment tintával az Epson 250 grammos Photo Paper Gloss papírjára nyomtatják. A kiváló minőségű, nagyméretű fotók a fotóművészet rajongói és a természetet kedvelők számára egyaránt maradandó élményt nyújtanak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban