Újrahasznosítják a Pannonnál összegyűlt régi mobilokat

Újrahasznosítják a Pannonnál összegyűlt régi mobilokat

2007. február 10. 08:56, Szombat
Százezernél is több használt mobilt adott át Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója az ELECTRO-COORD Magyarország Kht. (ECM) igazgatójának Ácson. A Pannon "közel a környezethez" programjának részeként begyűjtött készülékeket az ECM, az akkumulátorokat a Re'lem Kht. dolgozza fel.

A mobilkészülékek feldolgozásakor először a veszélyes hulladékot képező akkumulátorokat távolítják el, majd a megmaradt műanyagház és alaplap kerül feldolgozásra. "A feldolgozott hulladékból a készülékek alapanyagának akár 95%-a is visszanyerhető, amelyet visszaszolgáltatunk az iparnak. Ezért fontos, hogy minél több régi készülék begyűjtésre kerüljön" - mondta Tóth Zoltán, az ECM ügyvezető igazgatója.A mobilkészülékekben és akkumulátoraikban nehézfémek találhatók, ezért nagyon fontos, hogy ne illegális lerakókba kerüljenek, mert a talajba jutva szennyezik a termőföldeket és a talajvizet. Ráadásul a régebbi modellekben a nehézfémek - például higany, ólom, kadmium - aránya magasabb, mint az újabb készülékekben.

A használt mobilokat a Pannon boltjaiban már 2004 óta gyűjtik, a visszagyűjtött elektronikus hulladék együttes mennyisége 2004-ben 98 kg, 2005-ben már 719 kg volt. A Pannon 2006 novemberében indított kampányában 5000 forint kedvezménnyel ösztönözte a használt mobilok leadását, melynek hatásra már 2006-ban megsokszorozódott a leadott elektronikus hulladékok mennyisége. Az akció sikere miatt a Pannon a határidőt 2007 januárjának végéig meghosszabbította.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások