Máshol már digitális a műsorterjesztés

Máshol már digitális a műsorterjesztés

2007. március 15. 16:56, Csütörtök
Miközben a magyarországi jogszabály megszületése még várat magára, az Európai Unió tagállamainak nagy többségében biztosított a digitális műsorterjesztés jogszabályi háttere, és elindult a digitális földfelszíni műsorszórás, illetve - mint például a Magyarországgal szomszédos országokban - a közeljövőben elindul.

Azt már a digitális televíziózásra és rádiózásra történő átállás stratégiai célkitűzéseiről szóló kormány-előterjesztés - amelyet a napokban fogadtak el az illetékesek - is megfogalmazta, hogy Magyarország e téren jelentős lemaradásban van mind az Európai Unió régebbi 15 tagországával, mind az újonnan csatlakozott országokkal szemben.

Hazánkban - megfelelő stratégiai megalapozás és jogszabályi háttér hiányában - mind a mai napig nem indult el a digitális földfelszíni műsorszórás, sem közszolgálati, sem kereskedelmi szolgáltatásként. Ez a lemaradás egyben azt is jelenti, hogy amennyiben a digitális átállással kapcsolatos jogalkotási lépések és kormányzati intézkedések nem történnek meg 2007 folyamán, nemcsak a szomszédos országokkal szemben maradunk le végérvényesen, hanem elértéktelenedik a genfi frekvenciaelosztási értekezleten megszerzett frekvenciavagyon is.

Magyarország nyolc országos lefedettségű digitális televíziós hálózat és hat digitális rádiós hálózat számára megfelelő frekvenciakészlettel rendelkezik. E hálózatok egy része azonban csak a teljes digitális átállást követően áll rendelkezésre.

Magyarországnak az uniós határidőhöz igazodva 2011. december 31-éig a digitális átállás folyamatát a földfelszíni platform esetében be kell fejeznie. A rádiózás digitális átállása esetén nincs ilyen nemzetközileg meghatározott lekapcsolási céldátum. A digitalizáció jelentősen mérsékli az eddigi frekvenciaszűkösséget, hiszen a jelenlegi frekvenciatervek szerint is lehetővé vált elvileg akár 30, később pedig akár 80 televíziós csatorna digitális földfelszíni sugárzása, szemben a jelenlegi hárommal (M1, RTL, tv2).

Emellett az esetleg felszabaduló frekvenciákon új elektronikus hírközlési szolgáltatásokat, valamint a mobiltelefon- és a földfelszíni műsorszórást ötvöző konvergens szolgáltatásokat (például mobiltelevízió) lehet bevezetni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások