Rohamosan terjed az SMS-fizetés Belgiumban

Rohamosan terjed az SMS-fizetés Belgiumban

2007. március 20. 21:05, Kedd
A belga mobiltelefon-használók sokasága, azaz 9,5 millió ember hamarosan a taxitól az orvosi számlákon át a pizzarendelésig szinte minden kiadást egy egyszerű sms-sel intézhet, fizethet - jelentették be kedden Brüsszelben az új szolgáltatás kifejlesztői, akik szerint ez világpremier.

Arra ugyanis számos országban van ma már lehetőség, hogy egyes vásárlásokat mobiltelefonnal bonyolítsanak. De az új belga rendszer sokkal több termékre, szolgáltatásra vonatkozik, s ráadásul megbízhatóbb mind a vevő, mind az eladó számára. "Egyetlen más ország sem fejlesztett ki még hasonló rendszert" - mondta a Banksys nevű belga bankhálózat illetékese, Vincent Roland.

Az új rendszer egyelőre kipróbálás alatt van, működése május 15-től kezdődik majd. Az a lényege, hogy az igénybe venni akaróknak aktiválniuk kell a szolgáltatást (ami egyszerű dolog, mintegy 10 percet vesz igénybe személyenként, s ingyenes lesz), s ezután a vásárlás, szolgáltatás fizetése már egyszerűen sms-ek váltásával történhet.

Az eladó elküldi fizetési kérelmét, mire a vevő rövid szöveges üzenetet kap mobiljára azzal a kérdéssel, hogy valóban átutalhatják-e a számlájáról a szóban forgó összeget. Ha az ügyfél titkos kódjával igenlő választ küld, az egész ügy mindössze 1 perc alatt le is zárul. Igénybevételéhez - a mobiltelefon mellett - arra van szükség, hogy az illetők valamelyik belga banknál számlával rendelkezzenek, s hogy a három belga mobilszolgáltató egyikének hálózatát használják.

Minden egyes tranzakciónál a vásárló 0,25 eurót, a kereskedő pedig 0,49 eurót plusz áfát fizet majd az üzemeltetőnek, illetve a bankoknak. A rendszer kifejlesztői azonban úgy gondolják: nagyon sok embernek így is megéri majd a dolog, hiszen a vevőknek nem kell készpénzt vagy bankkártyát maguknál tartaniuk, míg - a másik oldalon - mintegy 300 ezer belga kereskedőnek még ma sincs kártyás vásárlások elfogadásához szükséges terminálja. A költségek miatt mindenesetre a kifejlesztők csak 6 eurónál (másfél ezer forintnál) nagyobb összegek esetén javasolják az új rendszer használatát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások