RFID kerül a cseh útlevelekbe

RFID kerül a cseh útlevelekbe

2007. május 7. 12:27, Hétfő
A csehek mostantól olyan útlevelet igényelhetnek, amely elektronikusan tárolt arcképüket tartalmazza, és ezzel az útlevél tulajdonosát egyértelműen azonosítja.

Az adatokat egy - az útlevélbe beágyazott - RFID-chip tárolja, és védi illetéktelen hozzáféréstől. A biometrikus adatok felvételéhez és az útlevelek gyártásához szükséges komplett rendszert a Siemens szállítja, és négy évig működteti is. A megoldást úgy alakították ki, hogy az útlevélbe a tulajdonos digitális ujjlenyomatát is fel lehet venni.

Csehországnak jelenleg több mint 10 millió lakosa van. Az országban több mint 230 rögzítő központ áll rendelkezésükre, ahol biometrikus adataikat felveszik (rögzítik) és feldolgozzák. A központokat a Siemens alakította ki összesen több mint 600 fényképezőfülkével, amelyekhez ID-igazolvány-olvasó, digitális kamera, valamint nyomtató tartozik.

Mivel az EU-irányelvek 2008 május 1-i hatállyal előírják a digitális ujjlenyomat alkalmazását az útlevelekben, a központokat ujjlenyomat-olvasóval is fel fogják szerelni. Svájc, Horvátország és Írország után ez a negyedik európai ország, ahová ilyen biometrikus útlevelek kerülnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások