2010-re kerülnek netre a közigazgatási szolgáltatások

2010-re kerülnek netre a közigazgatási szolgáltatások

2007. május 11. 08:23, Péntek
Magyarországon 2009-2010 környékére a legalapvetőbb közigazgatási szolgáltatások mindenki számára elérhetőek lesznek interneten - mondta csütörtökön Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva Draskovics Tibor, az államreformért felelős kormánybiztos.

Szerinte például a születéssel, a halállal, valamint a gépjárművekkel és az ingatlanokkal kapcsolatos ügyintézés tartozik majd ebbe a körbe. A magyar politikus az elektronikus kormányzással, az információs társadalommal, a versenyképesség kérdéseivel foglalkozó, a Microsoft által szervezett tanácskozáson vett részt a belga fővárosban. A magyar kormány politikájának egyik alappillérét alkotó államreform-törekvésekben az informatika, a távközlés olyan lehetőségeket és esélyeket teremt, amelyeket feltétlenül ki kell használni - hangoztatta.

A reformok egyik fő célja a közszolgáltatásban a hatékonyság növelése, tehát az, hogy ugyanannyi, esetleg kevesebb ráfordításból jobb minőséget állítsunk elő a polgárok számára, s ők igazságosabban férjenek hozzá a közszolgáltatásokhoz - mondta a kormánybiztos. Példaként említette, hogy az informatika adta lehetőségeket kihasználva lehet csökkenteni a hivatalok számát, míg az emberek akár otthonról is kapcsolatba léphetnek majd az állammal. "Mindez hallatlanul sok megtakarítást tesz lehetővé az államnak, miközben az emberek számára is könnyebbé teszi a hozzáférést" - mondta.

Draskovics szerint ráadásul - ha jól használjuk az új technológiákat - az állam működésének hatékonysága is javulni fog, hiszen például sokkal kevesebb esetben kell majd előírni előzetes engedélyeztetést, miközben - az adatvédelmi szabályok betartásával - következetesebb lehet az ellenőrzés. Ráadásul az új módszerek a társadalom demokratizálódásához, az esélyegyenlőség megteremtéséhez is hallatlan módon hozzájárulnak majd - mondta az MTI-nek.

Példaként hozta fel, hogy a közalkalmazotti törvény hamarosan parlament elé kerülő módosítása előírja majd: ha az adófizetők pénzéből tartanak fenn állásokat, akkor azok betöltéséről mindenkinek tudnia kell, hogy aki alkalmasnak érzi magát, pályázhasson. Így ha bármilyen közintézmény fel akar venni főigazgatót, portást vagy bárkit, akkor az állam által erre a célra üzemeltetett internetes felületre fel kell raknia majd az álláshirdetést. "Ez olcsó, nagyon egyszerű, s mindenki számára lehetővé teszi, hogy elérjen valami olyasmit, ami eddig alapvetően ismeretségi alapon működött" - szögezte le a kormánybiztos.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások