Oroszországban erősít a Telenor

Oroszországban erősít a Telenor

2007. május 14. 23:59, Hétfő
A Pannon tulajdonosa, a norvég Telenor 745 millió dollárért megvásárolta az orosz Vimpelcom 3,3 százaléknyi szavazó részvényét, amivel 29,9 százalékra emelte közvetlen részesedését a társaságban.

Az eladó a holland ING Bank volt. A vásárlással a Telenor tovább kívánja erősíteni pozícióit a második legnagyobb orosz mobilszolgáltatóban, amelynek birtoklásáért párharcban áll Mihail Fridman orosz mágnás Alfa Groupjának egyik társaságával, az Altimóval. A norvég nagyvállalat közlése szerint a közvetett érdekeltségeket is figyelembe véve összesen 33,8 százalékos valóságos befolyással bír a Vimpelcom felett.

Közvetlen tulajdonát azért nem emeli egyelőre 30 százalék fölé, mert az orosz törvények értelmében ekkor felvásárlási ajánlatot kellene tennie a többi részvényesnek, és ezt nem akarják elkapkodni. Az Altimónak 42,4 százaléka van, mert még e szabályozás megszületése előtt lett a mobilcég részvényese. A Telenor a Vimpelcom mellett az ukrán Kyivstar mobilcég irányításáért is kemény küzdelmet vív egy ugyancsak Alfa-érdekeltségű vállalattal, a Stormmal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások