Csak interneten pályázhatnak az állástalan doktorok

Csak interneten pályázhatnak az állástalan doktorok

2007. május 15. 07:48, Kedd
Néhány százezer forinttól akár több millióig is terjedhet az az összeg, amelyre mától pályázhatnak a kórház-átalakítások miatt munka nélkül maradt egészségügyi dolgozók - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A szaktárcánál hangsúlyozták: az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás összege nem haladhatja meg a dolgozó egyévi illetményét. Az 500 millió forintos keretösszegű kiírást az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány honlapján teszi közzé a héten, a pályázat az Egészségügyi Minisztérium honlapján is olvasható lesz. A szakmai érdekképviseletek korábban több fórumon is aggályosnak nevezték, hogy csak interneten lehet pályázni.

A szakminisztériumban elmondták: azok az orvosok, illetve egészségügyi szakdolgozók pályázhatnak, akiknek új munkahelye legalább ötven kilométerre van a mostanitól. A tervek szerint akik 50 kilométernél nagyobb távolságra vállalnak munkát, egyszeri, 3 havi illetményüknek megfelelő támogatásban részesülnek. Ez egy szakdolgozó esetében 450 000 forint, egy orvos esetében 990 000 forint átlagos, egyszeri támogatást jelent, ami a távolságtól függően növekszik.

A tárcánál úgy vélik, jellemzően az ingázók élnek majd a mobilitási pályázat lehetőségével, ugyanis nem feltétel, hogy a munkavállalónak bejelentett lakása legyen az új munkahelye szerinti településen. Amennyiben házaspárt érint a munkahelyvesztés, mindkét fél megkapja a mobilitási támogatást. Emellett bárki igényelhet átképzési támogatást és kedvezményes lakásvásárlási hitelt, ez utóbbi ügyében az Egészségügyi Minisztérium tárgyalásokat folytat több pénzintézettel. Minden olyan esetben jogosult lesz a dolgozó, ha bármilyen jogcímen 2007. április 1-jét követően szűnik meg közalkalmazotti jogviszonya, és az ágazaton belül maradva, távolabb új munkahelyet talál magának. Ám ha valaki egy éven belül közös megegyezéssel kilép a most választott munkahelyéről, a mobilitási támogatás időarányos részét vissza kell fizetnie.

Úgy tudni, számos kórházban az egészségügyi tárca által kiírt pályázatok eredményességétől tették függővé a leépítések mértékét, illetve szakmai összetételét. Ám a struktúraátalakítási pályázat nyerteseiről és a támogatás mértékéről csak május 18-án értesülnek az érintettek, ezért egyelőre tanácstalanok a kórházak illetékesei.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások