Működik a magyar mobiltelevízió

Működik a magyar mobiltelevízió

2007. május 30. 16:03, Szerda
Eredményesnek bizonyul az Antenna Hungária és a T‑Mobile 2007. április 1-jén indított közös, mobiltelevíziós kísérlete.

A két társaság több hónapos, teljes körű technikai tesztjének célja annak igazolása, hogy a két társaság rendszerei képesek együttműködni és a kísérlet tapasztalataira alapozva DVB-H vételre alkalmas mobilkészüléken televízióadás vételét tudják biztosítani. A kísérlet során az Antenna Hungária az NHH és az ORTT engedélye alapján a négy közszolgálati csatorna műsorát sugározza - m1, m2, Duna Tv és Duna 2 Autonómia - melyek az erre alkalmas telefonkészülékek segítségével a budapesti adó vételkörzetében vehetők. A teszteléshez a Sagem és a Samsung biztosítja a mobilkészülékeket, a fejállomási eszközöket a Thomson, a tartalom védelmi rendszert pedig az Irdeto szállítja.

A két hónapja folyó teszt tapasztalatai kedvezőek, a várakozásoknak megfelelő eredményt hozták. A kísérletben értéknövelt szolgáltatásként megjelent az ESG (Electronic Service Guide, elektronikus szolgáltatási kalauz), amelyben lehetőség van a közvetített műsorokat ismertető szöveges információk továbbítására. A kisugárzott csatornák műsora jó minőségben fogható, e mellett olyan interaktív alkalmazások vehetők igénybe, mint az SMS értesítések a következő tévéműsorokról vagy a WAP-portálon keresztüli műsorcsomag választás lehetősége.

A két társaság megkezdte a tárgyalásokat a július végén záruló technikai teszt folytatásáról, az együttműködés további feltételeiről, az üzleti modell kialakításáról. A technikai tesztet a tervek szerint az un "friendly user" szakasz követheti, amely során a felhasználói tapasztalatok összegyűjtésére és elemzésére kerül sor, majd ezen információk felhasználásával lehetséges a fogyasztói igények meghatározása. Az európai országokban folytatott kísérletek tapasztalatai és iparági elemzések alapján mindkét társaság reméli, hogy a kereskedelmi szolgáltatás bevezetése Magyarországon is hamarosan lehetségessé válik.

Bár az Antenna Hungária és a T‑Mobile is úgy véli, hogy a digitális mobiltelevíziós bevezetése óriási lehetőséget rejt magában, a kereskedelmi elindításához számos feltételnek kell teljesülni (megfelelő tartalomkínálat, végfelhasználói készülékek kellő választéka és megfelelő árazása, a szolgáltatást lehetővé tevő szabályozás és kijelölt frekvencia). Ez utóbbiak a jelenleg folyamatban lévő szabályozási folyamat részeként megoldhatók lesznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások