Az interneten a bagdadi amerikai nagykövetség tervei

Az interneten a bagdadi amerikai nagykövetség tervei

2007. június 1. 14:50, Péntek
Kiszivárogtak a nagy titokban épülő bagdadi amerikai nagykövetség tervei - jelentette az AP amerikai hírügynökség pénteken.

Az Egyesült Államok új iraki nagykövetségét tervező építész iroda, a New Jersey állambeli Berger Devine Yaeger feltette honlapjára a 600 millió dollárból (112 milliárd forint) épülő létesítmény vázlatait. A külügyminisztérium csütörtökön panaszt tett a vállalatnál, és a képeket azonnal el is távolították a honlapról.

"Keményen dolgozunk munkatársaink biztonságáért, az ilyen típusú információk közlése pedig nagyban hátráltatja a munkánkat" - mondta Gozalo Gallegos minisztériumi szóvivő. "Csak a látványtervek voltak fenn, és a Goolge Earth segítségével is pontosabb információkat lehet szerezni a helyszínről" - mondta Jeffrey Willis, a Louis Berger Group, a tervezőiroda anyavállalatának szóvivője.

A tíz számítógépes grafika egyikén a nagykövetség távlati képe volt látható. A többin egyes épületek - például a tengerészgyalogosok kaszárnyája, a nagyköveti és az első titkári rezidencia - vázlatai szerepeltek, és megjelent helyszínrajz az edzőteremről és az úszómedencéről is. Az AP szerint a külügyminisztériumban komoly aggodalmat okozott a megbízásra büszke építész iroda meggondolatlan lépése, de a legtöbben igyekeztek kicsinyíteni az ügy jelentőségét. "Aki nagyon akarja, az biztosan kiszimatolja majd, hogy mi hol lesz a nagykövetségen, de azért nem kellene térképet nyomni a kezükbe" - mondta egy tisztviselő.

Dan Sreebny, a bagdadi amerikai nagykövetség szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a képeket. "Természetesen szeretnénk elkerülni, hogy kitudódjon mennyire pontosak, ezért aztán nem is nyilatkozunk erről" - mondta.

Az iraki főváros szigorúan őrzött zöld zónájában, a Tigris folyó partján bombabiztos falak mögött már javában folyik a munka. A 42 hektáros, 20 épületből álló létesítményben 380 család számára lesz hely. Az áramot saját mini erőmű termeli majd, a vízellátást és a szennyvízelvezetést is a bagdaditól független rendszer biztosítja. Az erődszerű nagykövetségi telepen épül iskola, és lesznek üzletek, éttermek és mozi is. A világ legnagyobb amerikai külképviseletét szeptemberben adják át.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások