A szerverek is megérzik a kánikulát

A szerverek is megérzik a kánikulát

2007. július 18. 10:16, Szerda
Szakértők úgy vélik, az átlagosnál magasabb, 40 fok körüli hőmérsékletet a számítógépes munkaállomások még elviselik, a szerverek azonban már hibásan működhetnek.

Még nagyon gyakori, hogy kis és még kisebb vállalkozások a kiszolgáló számítógépeiket nem külön, pormentes, légkondicionált teremben tárolják. Ez azért lehet káros, mert az átlagosnál magasabb hőmérséklet nem csak előre nem tervezett leállásokat okozhat, hanem a számítógépek, a rajtuk tárolt adatok is sérülhetnek - jelentette ki lapunknak Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a magas hőmérsékletnél is veszélyesebb lehet, ha a szervert olyan teremben tárolják, amely ugyan napközben légkondicionált, ám a munkaidő végével a hűtést kikapcsolják. A változó hőmérséklet nagyon megviselheti az érzékeny szerkezeteket - mondta Fóti.

A szerverek és az adatközponti megoldások számára optimális környezeti jellemzőkre jelenleg nincs elfogadott nemzetközi szabvány. A szakmában legelfogadottabb ajánlást az ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers - hűtéssel, fűtéssel és fagyasztással foglalkozó amerikai mérnökök szövetsége) fogalmazta meg. Eszerint a szerverek számára az adatközpontokban 20 és 25 Celsius-fok közötti hőmérséklet az optimális.

A munkaállomások (számítógépek, nyomtatók) esetében nincs hasonló ajánlás, a gyártói előírásokat célszerű betartani, és arra érdemes ügyelni, hogy 28-30 fok alatt maradjon a hőmérséklet - közölte Szarka Attila, az APC-MGE Magyarországi Kereskedelmi Képviselet rendszermérnöke. Mint elmondta, a nyomtatók, irodai számítógépek magasabb környezeti hőmérsékleten is működnek (de a gyártói előírásokat komolyan kell venni). Negyven fok feletti hőmérsékletnél viszont már egyértelműen megnő a meghibásodás valószínűsége, csökkenhet a berendezések élettartama. Nagy teljesítményigényű, számításigényes alkalmazások (DTP, multimédia, 3D-s alkalmazok) esetén nem elhanyagolható hatás a számítógépek számítási kapacitásának a csökkenése sem.

Amikor a szerverszoba hőmérséklete elkezd felfelé kúszni, gyakori reakció, hogy a rendszergazda "levetkőzteti" a szervereket, hadd hűsöljenek egy kicsit. A mai modern kiszolgálókban azonban a pontos, hatékony hűtésben a számítógép háza és a dobozon belül képzett légcsatornák is részt vesznek. A burkolat eltávolítása olaj a tűzre - figyelmeztet a NetAcademia igazgatója.

Nyári időszakban nemcsak energiatakarékossági szempontból érdemes a számítógépeket távozáskor kikapcsolni, hanem azért is, mert így egy esetleges túlmelegedés (például a hűtési rendszer leállása miatt) nem károsíthatja a berendezéseket - javasolja Szarka. Szerverszobák esetében a megfelelő hőmérséklet szinten tartásáról precíziós, redundáns hűtési rendszer üzemeltetésével javasolt gondoskodni. Szerverszobákban, adatközpontokban intelligens felügyeleti rendszerek szolgálnak arra, hogy azonnal kiértesítsék a felelősöket, ha beavatkozásra van szükség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások