Francia tiltakozás a reklámmentes közszolgálat ellen

Francia tiltakozás a reklámmentes közszolgálat ellen

2008. február 28. 16:40, Csütörtök
Immár nem csak a helyi közszolgálati médiák, de a külföldön élő francia anyanyelvű emberek is ellenzik a francia elnök elképzeléseit.

A francia államfő január elején jelentette be, hogy a "civilizációs politikája" jegyében meg akarja tisztítani a két francia közszolgálati televíziós csatornát a reklámoktól, és a kieső bevételt új adók bevezetésével pótolná. Az átszervezések elleni tiltakozásul február közepén a francia közszolgálati média (Radio France, France Télévisions, TV5, RFI) valamennyi csatornájának munkatársai sztrájkot hirdettek. Sarkozy azonban nem hagyta eltántorítani magát és február 19-én hivatalosan is megkezdte a munkáját a francia közszolgálati média reklámmentesítésére javaslatokat kidolgozó bizottság.

A kiszivárgott tervek szerint Sarkozy átszervezné nem csak a közszolgálati televíziókat és rádiókat, de a külföldre műsorokat sugárzó rádióadókat is. A France 24 hírtelevízióból, a TV5 Monde közszolgálati csatornából és a Radio France Internationale adóból France Monde néven egyetlen nagy holdingot alakítanának ki. A cél a költségek csökkentése lenne.

Sarkozy elképzelése ellen most már nem csak a franciaországi médiaszakma tiltakozik, hanem Svájcban, Belgiumban és a kanadai Quebec tartományban élő francia anyanyelvű emberek is - mondván, féltik a francia nyelvű közszolgálati médiák függetlenségét. "A legnagyobb problémát a TV5-től való függetlenségünk várható elveszítése jelenti. Jelenleg azon csak annyit tehetünk, hogy tudomásul vesszük a terveket. Mindenesetre már megbeszéléseket folytattunk a kérdésről a belgiumi és a Quebec tartománybeli kollégáinkkal. Meggyőződésünk, hogy ezekben a fontos döntésekben a mi véleményünknek is számítania kellene. A közös kritikánkat eljuttattuk a francia kormánynak és most a válaszra várunk. Azonban a belgiumi és a kanadai kollégáinkkal várhatóan márciusban ismét összeülünk" - szögezte le Roberto Rivola, a Svájci Szövetségi Kommunikációs Hivatal (BAKOM) sajtószóvivője.

Rendkívül nagy felháborodást okozott az a függetlenséget veszélyeztető lépés, hogy az államfő Christine Ockrent, a francia külügyminiszter élettársát akarja kinevezni a France Monde élére. Ockrenttel kapcsolatban szakmai kifogások nem merültek fel, azonban a média ennek ellenére tiltakozik a döntés ellen, mondván érdekkonfliktusok alakulhatnak ki és egyébként sem jó, ha egy ilyen pozícióba az államfő egyik barátja kerül. A legnagyobb ellenkezést azonban az váltotta ki, hogy a francia elnök egymaga dönt minden kérdésben, nem kéri sem a szakma, sem a civil szervezetek véleményét. Így úgy tűnhet, hogy Sarkozy a személyes ellenőrzése alá akarja vonni a közszolgálati médiát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások