GigLocator - a koncertkereső

GigLocator - a koncertkereső

2009. augusztus 14. 13:15, Péntek
Szerdától elérhető az az új platform, amelynek segítségével bárki kikeresheti a világszerte tartott koncertek közül a számára legérdekesebbeket.

Gyakran van, hogy számos koncertre vagy előadásra azért mennek el kevesen, mert egész egyszerűen nem tudnak a rendezvényről. Nos, ezen a problémán akartak segíteni a GigLocator fejlesztői, amikor megalkották a nem mindennapi szolgáltatást. Az oldalon használt rendszer felkutatja a különböző művészek turnéival kapcsolatos összes fellelhető információt a világhálón és még azt is lehetővé teszi, hogy a látogató - egy külső jegyirodánál - megrendelhesse a jegyét.

A honlap azonban továbbmegy egy lépéssel, ugyanis egyfajta közösségi platformként is működik és partnere többek között a Facebook, a Twitter és a MySpace. A felhasználóknak így lehetőségük van megosztani egymással a tapasztalataikat, a friss koncertélményeiket. A hab a tortán, hogy mindenki megnézheti a Google Maps térképeinek köszönhetően, hogy pontosan hol is lesz az általa kiválasztott előadás. Igaz, ez a funkció nem tökéletes. A budapesti Madonna koncert esetében például a Kincsem Parkot a rendszer nem igazán jó helyen jelölte meg. További funkció, hogy a fejlesztők ellátták a GigLocatort egy tanulásra képes ajánlómodullal, így akár a látogatók is ajánlhatnak egymásnak koncerteket.

A Pandora, a Last.fm vagy éppen az iLike internetes rádióknál található lejátszási listák alapján a szolgáltatás össze tudja állítani a felhasználó személyes kedvenceinek listáját és ezt a számára legérdekesebb előadók koncertadataival egészíti ki. "A GigLocator ugyan nem egy szó szerinti értelemben vett kereső, mivel más szolgáltatók adatbázisait használja, de ennek ellenére jó eredményeket szállít és jó az oldal felépítése, illetve kezelőfelülete is" - közölte Dirk Lewandowski, a Hamburgi Alkalmazott Tudományok Főiskolájának online keresőkre szakosodott szakértője. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kisebb koncertek aligha szerepelnek a találatok között. A Budapest címszó megadása után viszont azonnal láthatóvá válnak a közeljövő fővárosi koncertjei.

A programot tavaly szeptemberben kezdte kifejleszteni két brit fiatalember, James Proud és Miles Noble. Az oldal jelenleg még nyílt bétaváltozatú, ennek ellenére már most nagyon jól használható. Proud és Noble egyébként azzal indokolta az egyedülálló rendszer létrehozását, hogy így az egyfajta zene vagy művész iránt érdeklődők mindig naprakészek lehetnek és állandóan kapcsolatban állhatnak egymással.

A tervek szerint a GigLocatort a független szolgáltatók által bonyolított jegyeladások után kapott bevételekből finanszírozzák majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások