Az első képek a Radeon HD 5870 kártyákról

Az első képek a Radeon HD 5870 kártyákról

2009. szeptember 11. 09:54, Péntek
Felbukkantak az első képek az AMD sokak által várt új fejlesztéséről, amely kinézetében inkább az nVidia monstrumaira hasonlít. A cég szerint ébredezőben van a piac, több újdonságban is bíznak.

A most megjelent képek eredetét természetesen nem lehet leellenőrizni, így egyelőre nincs információ azok hitelességéről. Mindazonáltal többen úgy vélik, hogy a valódi terméket láthatjuk rajtuk, hiszen a végeredmény nagyon hasonlít a pár hete felbukkant sémákra, amelyek szintén egy ilyen méretű és formájú megoldást körvonalaztak.Amennyiben valóban így néz ki a Radeon HD 5870, elmondhatjuk, hogy szokatlanul hosszú kártyákhoz juthatunk majd hozzá, amelyek ráadásul hatalmas hűtést hordoznak magukon - mindez eddig inkább az nVidia csúcskategóriás megoldásaira volt jellemző, mintsem az ATI erősebb versenyzőire. Nagy kérdés, hogy a 40 nanométeren készülő RV870 chip mennyit fogyaszt majd, hiszen ha csakugyan brutális adatokról van szó, kérdéses, hogy milyen módszerrel passzíroznak majd két vezérlőt egyazon kártyára, márpedig ez is szerepel a cég tervei között.Hivatalos információ sajnos továbbra sem áll rendelkezésünkre a megjelenést illetően, így kénytelenek vagyunk a korábban megjelent értesülésekre támaszkodni, miszerint az új, DirectX 11 technológiát is támogató sorozat példányai még szeptemberben, avagy októberben jelennek meg, mindenképpen az nVidia új családja előtt. Ennek boncolgatása helyett tehát érdemesebb az AMD üzleti kilátásaival foglalkozó riportot szemügyre venni, amely több érdekes pontra világít rá. A cég például már látja a fényt az alagút végén, legalábbis ami a globális piaci helyzetet illeti, saját maga számára pedig több fontos fejlesztéssel tenné könnyebbé a helyzetet.

Ezek között szerepel a vékony laptopok számára készülő Congo mobil platform, amely ikermagos chipeket és DirectX 10-es grafikus vezérlőt tartalmaz, a hatmagos Istanbul processzorok, amelyek már most is hódítanak a piacon, a 12 maggal érkező Magny-Cours szerverchipek, amelyek 2010 elején készülnek el, a fent említett Radeon HD 5000 sorozat példányai, valamint az asztali csúcskategória, ahol a Phenom II X6 chipekkel újabb löketet kap a vállalat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások