Iráni hackerek támadták a kínai Baidu keresőt

Iráni hackerek támadták a kínai Baidu keresőt

2010. január 12. 18:07, Kedd
Internetes támadás miatt kedd reggel órákig elérhetetlen volt Kína legnagyobb internetes keresője, a Baidu, amelynek oldalán az Iranian Cyber Army nevű szervezet üzenete jelent meg.

A népszerű kínai keresőmotor üzemeltetőinek tájékoztatása szerint a böngészők azért nem tudták megnyitni az oldalt, mert a Baidu Egyesült Államokban lévő doménnévszerverét "törvénybe ütköző támadás" érte. A problémát helyi idő szerint reggel nyolc óra körül fedezték fel, az oldal működését csak fél 12-re tudták visszaállítani. A kínai internetes oldalakon, blogokban már délelőtt megkezdődött a találgatás, hogy történhetett. Kevesen tartották valószínűnek, hogy a baidunál biztonsági probléma keletkezett, ugyanis elterjedt vélemény szerint a legkorszerűbb védelmi technológiát alkalmazza.

Azok a netezők, akik a támadás idején a Baidu oldalát keresték, az iráni zászló mellett a következő üzenetet találták: Ezt az oldalt az Iráni Kiber Hadsereg törte fel. Nem a Baidu volt az első, amely hasonló támadás áldozatává vált. Tavaly decemberben például a Twittert kezelő San Franciscó-i cég közölte, hogy hackerek hatoltak be a doménnevek rendszerébe (Domain Name System, DNS), és az itt lévő adatokat manipulálva más internetcímre kalauzolták a mikoroblog-szolgáltatást kereső internetezőket.

Szakértők a Baidu elleni támadást mindössze csak egy politikai falfirkának tartják. Az igazi problémát az jelenthette volna, ha a Baidu helyett betöltődött oldal rosszindulatú szoftvert tartalmazott volna, amelynek segítségével akár több millió netező személyes adatai kerülhettek volna veszélybe. A támadás a DNS-rendszer sebezhetőségére hívja fel a figyelmet, ráadásul a netezőket is arra inti, hogy a jól megszokott, veszélytelennek tekintett oldalak megnyitásakor is gondoljanak a biztonságra.

A baidu.com Kína internetes kereső piacának mintegy 70 százalékát tudja a magáénak, és eddig csak egy alkalommal vált technikailag elérhetetlenné - 2006 decemberében mintegy félórás időszakra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások