Nagy vihart kavar a Google kínai kivonulása

Nagy vihart kavar a Google kínai kivonulása

2010. január 13. 19:02, Szerda
A kínai internethatóságok több tájékoztatást kérnek a Google internetes szolgáltató cégtől, amely keddi nyilatkozatában lehetségesnek mondta távozását Kínából - közölte név nélkül a kínai államtanács tájékoztatási hivatalának egy magas rangú tisztségviselője szerdán.

Az illetékes telefonon beszélt a Hszinhua hírügynökséggel, egy nappal azután, hogy David Drummond, a Google fő jogi képviselője nyilatkozatot tett közzé a cég hivatalos oldalán, miszerint "felülvizsgáljuk üzleti tevékenységünk lehetőségeit Kínában". A kaliforniai cég közölte, hogy "a továbbiakban nem hajlandó cenzúrázni a keresést a google.cn-ben", a kínai keresőprogramban. Drummond nehezményezte a közelmúltbeli kibertámadásokat is a Google kínai szolgáltatásai ellen. A Hszinhuának nyilatkozó kínai tisztségviselő szavai szerint "még nehéz megmondani, hogy a Google távozik-e Kínából vagy sem, ezt senki sem tudja". Mint mondta, kollégáinak a többsége borúlátó, mert "nem lesz megegyezés, ha egyik fél sem enged".

Ha a Google távozik Kínából, mintegy 700 alkalmazott veszíti el a munkáját - tette hozzá. "Egy szerda reggeli gyűlésen közölték, hogy a Google talán elmegy Kínából, és mindannyian nagyon szomorúak vagyunk" - mondta egy alkalmazott. Drummond mindamellett a cég honlapján megjegyezte, hogy a Google még tárgyalni próbál a pekingi kormánnyal kedvezőbb működési feltételekről. Kínában helyi idő szerint szerdán későn este a Google kereső lapján még mindig ott a figyelmeztető mondat, ami szerint a helyi törvényekkel, jogszabályokkal és a politikával összhangban egyes keresési eredmények nem láthatók".

Diákok a Google keresőjének 40 millió hűséges kínai felhasználója nevében spontán szimpátiatüntetést kezdtek a cég sanghaji és pekingi irodája előtt. A hivatalos kínai média néhány óra elteltével már elkezdte cenzúrázni a hírrel kapcsolatos kommentárokat és nagyon gyorsan eltűnt a helyi weboldalakról a Google közleményének kínai fordítása. Az amerikai vállalat más külföldi társaihoz hasonlóan 2005-ben elfogadta ugyan, hogy Kínában cenzúráznia kell a keresési találatokat - a Tienanmen téri vérengzések beütésére például üres lap a válasz -, ám szakértők szerint ennek ellenére jelentős hatást gyakorolt a helyi számítástechnikai szektorra és sok felhasználó szemében a szabadabb internetes barangolás szimbólumává vált.

Majdnem lehetetlen, hogy a Google itthagyja Kínát" - véli Kuo Ko (Guo Ke), a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének professzora, kiegészítve azzal, hogy a kínai kormány nem fog lemondani a cenzúráról". A kormány számára nem oszt, nem szoroz, hogy a Google befejezi-e tevékenységét az országban, miközben a Google jelentős gazdasági veszteséget lesz majd kénytelen elszenvedni, ha elhagyja a kínai piacot" - nyilatkozta Kuo a Hszinhuának. Az esetleges kivonulás igazi vesztesei az internetfelhasználók lesznek - jegyzi meg Kuo azzal, hogy véleménye szerint a Google macska-egér játékot játszik és igyekszik az internetezők mérgét, vagy csalódottságát kihasználni és abból tőkét kovácsolni.

Kínaiak milliói rajongói és hűséges használói a Google-nak és szolgáltatásainak, a Gmail-nek, a Gtalk-nak és a Picasa-nak. Rengetegen mentik és őrzik fontos információikat és ismerőseik elérhetőségét a Google Docs rendszerében. Ha tehát a Google befejezi működését Kínában, akkor valamennyi felhasználónak előzetesen le kell mentenie levelezését, dokumentumait, képeit - írja összeállításában a Hszinhua, és végül idézi még Kuót, aki szerint a kormány soha nem fog megalkudni ideológiai-, vagy más alapvető, lényegi kérdésekben. Ugyanakkor a Google-ügy jó figyelmeztetés arra, hogy az internet ellenőrzését végezhetné visszafogottabban és okosabban".

A Google nehéz döntés előtt áll. Bár kínai tevékenysége egyelőre viszonylag kicsi, szakértők egyetértenek abban, hogy hosszabb távon az ázsiai ország lesz a világ legnagyobb internetes piaca. A keresőpiacért a Baidu nevű helyi céggel versenyez, piaci részesedése 35 százalékra nőtt az elmúlt negyedévben, szemben a Baidu 58 százalékával.

A Google egyik nagy vetélytársa kiállt az internetes szolgáltató mellett, elutasítva kínai számítógépes kalózok összehangolt támadását emberi jogi aktivisták Gmail fiókjai ellen. A Yahoo szerdai nyilatkozata "mélységesen nyugtalanítónak" nevezi a Google ügyfelei ellen irányuló hackertámadásokat. Az internet használóinak magánszféráját sértő lépésekkel mindenképpen szembe kell szállni - hangoztatja a kaliforniai székhelyű cég. Egyúttal támogatásáról biztosítja a Google vezetésének azt a szándékát, hogy kivonul Kínából. A Google bátorítást kapott Barack Obama amerikai elnöktől és Hillary Clinton külügyminisztertől is. Az elnök ragaszkodik ahhoz, hogy a szabadsághoz fűződő jog az interneten is érvényesüljön - tolmácsolta főnöke szavait Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások