Megjelent az Olympus PEN kisöccse

Megjelent az Olympus PEN kisöccse

2010. február 5. 15:34, Péntek
Akárcsak egy kompakt gép, az Olympus E-PL1 funkcióit és méretét tekintve amatőröknek készült, miközben képminőségben a komolyabb gépek tudását idézi.

Figyelemreméltő gépet hozott ki az Olympus. Az új, mikro-négyharmados gép, mely tulajdonképpen a már jól ismert EP-1 and EP-2 (PEN) típusok kisöccse a E-PL1 típusszámra hallgat. A nagyobb verzóknál a most megjelent egyszerűbb, kisebb és nem utolsósorban olcsóbb. Külseje rendkívül puritán és lényegretörő, díszítőelemek nincsenek is rajta. Akárcsak a korábbi PEN típusok esetében, most sem ez a lényeg, hanem elsősorban a képminőség.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Tudás szempontjából szokatlan kombinációval állunk szemben: olyan cserélhető objektíves gépről van szó, mely rendkívül kicsi, és nyilvánvalóan amatőr fotósoknak készült. Ez a koncepció megalapozottnak is mondható, ha figyelembevesszük azt, hogy az amatőr fotósok számára nincs túl vagy választék a szaküzletekben - amennyiben a jó képminőség elsődleges szempont. DSLR gépet ugyanis egy amatőr nem tud kezelni, legfeljebb teljesen automata módban, ugyanakkor ezekből a gépekből hiányoznak a "kompaktos" automata funkciók. Ezen kívül külső méretük igencsak túl van a praktikusság határán, különösen, ha vakut és egy plusz optikát is szeretne magánál hordani a fotós.

A kompaktok és tükörreflexesek képminősége közötti különbség mindenki számára látható, de sokaknak nem elérhető, az E-PL1 úgy tűnik erre a problémára próbál megoldást nyújtani. A gépben 12,3 megapixeles Live MOS szenzor található, melyhez a TruePic V képfeldolgozó áramkör párosul. Az ISO érzékenység a 100-3200-as intervallumban alkalmazható, és természetesen képstabilizátor is van a gépben. Beépített vaku és vakupapucs egyaránt került rá, és ami talán a legfontosabb, cserélhető rajta az objektív: egy adapter alkalmazásával használhatjuk vele a Zuiko optikákat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fenti, profi jellegű tulajdonságok mellett a gépben mindenféle automatika is megtalálható: van benne egy fotózást oktató funkció, valamint a Live Control GUI kezelőfelület lényegesen leegyszerűsíti a beállítások elvégzését a teljesen kezdők számára. Ezeken kívül megtalálhatóak a tipikusnak mondható automata funkciók is, valamint HD videók készítésére is alkalmas az új Olympus.

Mindenesetre örömteli, hogy az amatőr célközönségnek készült gépekból is létezik néhány olyan, melyeknél nem törvényszerű a lényegesen gyengébb képminőség. A gép márciusban lesz kapható, körülbelül 600 dolláros vételáron.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások