A nagy Call of Duty-balhé

A nagy Call of Duty-balhé

2010. március 4. 16:10, Csütörtök
Az egyszeri ember azt hihetné, hogy az olyan, médiatörténeti rekordot elért játék, mint a Call of Duty: Modern Warfare 2 fejlesztőit a kiadó tejben-vajban fürdeti, ám a valóság közel sem ez.

Mint ismert az Infinity Ward megalkotta minden idők egyik legsikeresebb játékát, melyet természetesen ismét az Activision adott ki. A megjelenést követően már érkeztek az első hírek, miszerint a játék két DLC-t kap majd, ám ezek csak nem akartak megjelenni. Kedden elfogyott a kiadó türelme és mindössze egy nap alatt eszméletlen változtatásokat eszközölt a legsikeresebb sorozatával kapcsolatban.

Kezdjük az elején. Az Infinity Ward alapító tagjai a Medal of Honort készítő 2015-ből váltak ki és készítették el az egyik legjobban sikerült világháborús FPS-t. 2003-ban az Activision megvásárolta a céget és ezzel elkezdődött az igazi sikerszéria. Megjelent a folytatás, majd 2007-ben kiadták a Modern Warfare-t, amely új irányba terelte a sorozatot.Az igazság azonban az, hogy az Infinity Ward a második rész után nem akart több világháborús FPS-t készíteni (ezért nem ők csinálták a harmadik Call of Dutyt) és szerettek volna egy modernkori, külső nézetes akciójátékot készíteni. A kiadó ezt nem nagyon szerette volna, ám hosszas harc után végül mégis sikerült részben elérni a céljukat és így születhetett meg a Modern Warfare.

A folytatás ismert. Az ötödik részt ismét a Treyarch készítette, a hatodik pedig megint Modern Warfare címmel jelent meg. Januárban az Infinity Ward határozottan kijelentette, hogy a következő játékuk nem a Modern Warfare 3 lesz. Ekkor röppent fel először a pletyka, miszerint az Activision újonnan alapított stúdiója, a Sledgehammer veszi át a szériát.

Rá egy napra az új részleg vezetője, Glen Schofield úgy nyilatkozott, hogy első játékuk "nagyon egyedi" lesz. Most ugrunk kicsit az időben és nézzük, mi is történt a keddi napon. A délelőtt folyamán egy csapat biztonsági ember jelent meg az Infinity Ward székházában és egy rövid megbeszélés után a két vezető, Vince Zampella és Jason West távozott a csapat éléről - tegyük hozzá, hogy nem önként.

Az Activision hivatalos nyilatkozata szerint "a két vezető szerződésszegése és fegyelemsértése" miatt alakult ki ez a helyzet. Ám az Infinity Ward, magát megnevezni nem akaró alkalmazottja elárulta, hogy a valódi ok a fejlesztők "hűtlensége" volt a Modern Warfare 2 kapcsán. Ez annyit jelent, hogy a fejlesztők nem akartak DLC-ket készíteni a játékhoz és nem akarták folytatni sem. Más irányú terveik voltak, melyeket azonban a kiadó nem fogadott el, a szemükben ők voltak a CoD csapat.A történtek után pár órával az Activision feje, Bobby Kotick ellátogatott a fejlesztők bázisára egy kis "eligazításra", majd pár órával később robbantotta a bombát: a Sledgehammer egy új Call of Duty játékon dolgozik, mely egy akció-kaland lesz. A megjelenést 2011-re datálták és ezzel elvették az Infinity Ward elől ezt a dátumot. Kotick ezután kijelentette, hogy a Call of Duty franchise továbbra is a kiadó egyik kiemelkedően fontos címe és az Infinity Ward továbbra is megmarad a sorozatnál.

A fejlesztők jelenleg a kettő, első körben X360 exkluzív DLC-n dolgoznak, és a hírek szerint minden más projektet töröltek a naptárukból. Egyes hírforrások szerint az igazi ok épp az volt, hogy az Infinity Ward egy történelmi sikerrel a háta mögött már szeretett volna egy nem Call of Duty játékot készíteni és végül megfenyegették a kiadót, hogy otthagyják őket és mással jelentetik meg a programjaikat.

Tim Schafer, a Psychonauts és Brutal Legend atyja (aki megtapasztalhatta az Activision vezetésének viselt dolgait) az ügyről röviden így nyilatkozott: "Ha valaki ezért most megharagszik az Activisionre, az olyan, mintha valaki hibáztatná a majmokat azért, amiért ürülékkel dobálják az állatkert látogatóit. Egy szörny így kommunikál."

A mai napon, csütörtökön újabb fejlemény történt az ügyben. Az Infinity Ward kirúgott vezetői, Jason West és Vince Zampella alig pár órája jelentették be, hogy beperlik az Activisiont eme cselekedetük miatt. Az ügynek folytatása várható, amiről természetesen mi is beszámolunk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások