5 év börtön San Francisco térdre kényszerítéséért

5 év börtön San Francisco térdre kényszerítéséért

2010. április 30. 09:24, Péntek
Bűnösnek mondta ki a kaliforniai legfelsőbb bíróság Terry Childs korábbi technikust, aki úgy módosította San Francisco kommunikációs hálózatát, hogy ahhoz rajta kívül más nem férhetett hozzá.

A cselekedetét 2008-ban elkövető férfit a helyi sajtó csak "hálózat-túszejtőnek" hívja és ez igen találó elnevezés. A kaliforniai legfelsőbb bíróság egy 4 hónapon át tartó eljárás végére tett pontot a most hozott ítéletével. Az ügyben még Gavin Newsom, San Francisco polgármestere is tanúvallomást tett. A bíróság végül úgy döntött, hogy Terry Childs bűncselekményt követett el. Mivel az általa okozott kár meghaladta a 200 000 dollárt, így az egykori IT-szakember akár 5 év börtönbüntetést is kaphat.

A San Francisco Chronicle tudósítása szerint ez utóbbira aligha kerül sor. Teri Jackson bírónő ugyanis június 14-én várhatóan csak két év és néhány hónap időtartamú szabadságvesztést hirdet majd ki, mivel a 45 éves férfi már több évet ült előzetes letartóztatásban és ezt természetesen beszámítják a büntetésébe. "A menedzsment szinte mindent rosszul csinált, amit csak rosszul lehet csinálni. Amennyiben a felelőseket bíróság elé állítanák, akkor nagy valószínűség szerint el is ítélnék őket" - idézte az újság Jason Chiltont, az egyik esküdtet. Chilton szavaival a vádlottra utalva hozzátette: "Nagy szimpátiával viseltettünk iránta."


Terry Childs

Childs az akkori Department of Telecommunication Information Services (DTIS) hivatal munkatársa volt. A DTIS mai neve mai Department of Technology hivatal. A szakember részt vett az amerikai metropolisz optikai kábel-hálózatának fejlesztésében. E rendszeren keresztül bonyolódott a városi intézmények adatforgalmának 60 százaléka. A főnökével való összeveszése után, és a várható kirúgása előtt Childs mesterjelszóval látta el a legfontosabb hardvereket, így azokhoz csak ő férhetett hozzá. Amikor mindez kiderült, a technikus megtagadta a jelszó kiadását, azzal az indokkal, hogy meg kell védenie a rendszert az illetéktelen hozzáférésektől.

A DTIS ezután értesítette a rendőrséget, a hatóságok pedig letartóztatták a férfit. A rácsok mögött ülő "hálózat-túszejtő" gyakorlatilag némasági fogadalmat tett és hagyta, hogy a Cisco segítségül hívott szakértői egy héten át hiába kísérletezzenek a jelszó feltörésével. A helyzet csak azután javult, hogy Gavin Newsom személyesen felkereste az előzetes letartóztatásban lévő szakembert. Ezt a találkozót egyébként előtte a technikus maga kérte. A beszélgetés végén a polgármester a jelszót tartalmazó cetlivel lépett ki a cellából.

Newsom a tanúkénti meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy a város veszélyben volt, mivel nem tudtak hozzáférni a rendőrségi és a kereseti adatokhoz. Richard Shikman, Childs ügyvédje elismerte, hogy az ügyfele kicsit paranoiás és nem viselkedett túl diplomatikusan a főnökével. A férfi a jelszó kiadásának megtagadását azzal indokolta, hogy nem akarta az információt egy nem biztonságos telefonvonalon megosztani másokkal. A technikust korábban 4 éves börtönbüntetésre ítélték rablás és orgazdaság miatt.

Listázás a fórumban