Lassuló játékpiac, erősödő konzolokkal

Lassuló játékpiac, erősödő konzolokkal

2010. július 23. 16:19, Péntek
Június folyamán lanyhuló állapotban volt a játékpiac, kevesebb alkotást adtak el, ám a konzolok terén mindenki erősíteni tudott - az Xbox 360 hosszú idő után ismét első helyen végzett.

Az NPD Group szokásos havi jelentésében nagyjából ez a két meglepő tény fedezhető fel - az amerikai piacon érdekes módon visszaesés mutatkozott mind az egy hónappal, mind pedig az egy évvel korábbi helyzethez képest. A konzoloknál azonban mindez nem látszott, és legalábbis a hardvereladásoknál erősödést tapasztaltak az elemzők.

A nyár első hónapja során a tengerentúlon összesen 1,1 milliárd dolláros forgalmat tudott felmutatni a játékipar, ami 6 százalékos visszaesést jelent. A videojátékok ebből 531 millió dollárral részesedtek, esetükben pedig 15 százalékos volt az esés mértéke, míg a hardverek terén 5 százalékos erősödést mutattak ki, 402 millió dollár forgalom mellett. Különösen a konzolok teljesítettek jól, hiszen 35 százalékkal több készüléket adtak el, mint a korábbi időszakban. Ami a játékok toplistáját illeti, itt egy Xbox 360-ra megjelent cím, a Red Dead Redemption végzett az első helyen, második a Wii-re érkező Super Mario Galaxy 2, míg a harmadik helyezett a győztes játék PS3-ra konvertált változata lett.


A konzoloknál hasonló sorrendet tudunk felállítani, hiszen bár a Nintendo DS-ből kelt el a legtöbb példány (510 ezer darab), az asztali vonalon hosszú hónapok után ismét az Xbox 360 lett az első (451 ezer darab), ezt követte a Wii (422 ezer darab), majd a PS3 (304 ezer darab) - a hordozható PSP-ből alig 121 ezer darab talált gazdára. Igencsak jó hír azonban a készülékek gyártói számára, hogy mindannyian erősíteni tudtak korábbi eredményeikhez képest. Az Xbox első helyét többen a Slim változat megjelenéséhez kötik, a közelebbi vizsgálódás azonban kideríti, hogy ez 40 százalékát tette ki az eladásoknak, 35 százalékban a rendkívül olcsó, további kedvezményeket kapó Arcade verzió talált gazdára, a drágább példányok pedig a maradék helyet töltötték ki.

Piaci elemzők a visszaesés ellenére jó évzárásra számítanak, a Microsoft és a Sony jóvoltából érkező mozgásérzékelő vezérlők, valamint az újabb játékok felbukkanása erős ünnepi szezont eredményezhet. A Microsoft maga szintén azt várja, hogy az Xbox 360 250 GB mellett a Kinect számíthat igencsak kedvező fogadtatásra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások