A HP győzelmével zárul a Dell kontra HP felvásárlási csata

A HP győzelmével zárul a Dell kontra HP felvásárlási csata

2010. szeptember 2. 18:56, Csütörtök
A Hewlett Packard vásárolhatja meg a 3Par nevű céget, miután a Dell közölte, hogy nem emeli tovább az adattároló rendszerekkel foglalkozó társaságra adott felvásárlási ajánlatát.

A két informatikai óriásvállalat augusztus közepén kezdett versengeni a szakmán kívül gyakorlatilag ismeretlen 3Par Inc.-ért. Az első ajánlatot a Dell tette, 1,15 milliárd dollárt fizetett volna a cégért. A csatát végül a HP nyerte, részvényenkénti 33 dolláros, nagyjából 2,4 milliárd dolláros ajánlatával, amellyel a Dell nem kíván versenyezni. A 3Par részvényeivel a felvásárlási csata kezdetén 10 dolláron kereskedtek, és nem csupán a társaság ismertsége volt csekély; bevétele tavaly 194 millió dollár volt, ami eltörpül a HP-hez és a Dellhez képest is, nyereséget pedig nem ért el.

Az amerikai vállalat ennek ellenére ígéretes felvásárlási célpont, mert a várhatóan nagy bővülés előtt álló adattárolási piacon tevékenykedik. A piac főként azért vonzó, mert a vállalkozások és hatóságok, állami, nemzetközi intézmények és civil szervezetek napról-napra nagyobb tömegű adatot kezelnek, és azért is, mert terjed az úgynevezett felhő-számítástechnika (cloud computing). Ennek lényege, hogy a felhasználók olyan alkalmazásokkal és fájlokkal dolgoznak, amelyek nem a saját számítógépükön vannak, hanem távoli kiszolgálók adatközpontjaiban.

A verseny vesztese azzal vigasztalódhat, hogy a 3Par felvásárlásán szép összeget keres, hiszen a 3Par részvényeinek harmada éppen a Dell tulajdonában van. A győztes HP a világ legnagyobb számítógép-gyártója, fő tevékenysége a Dellhez hasonlóan személyi számítógépek és notebookok gyártása. A 3Par 1999 óta működik, vállalati adatkezelés optimalizálására alkalmas élvonalbeli technológiai rendszereket gyárt. Berendezései és szolgáltatásai az EMC Corp. adattároló rendszereket gyártó óriásvállalat, a japán Hitachi Ltd., valamint a HP és IBM termékeinek támasztanak versenyt.

Az utóbbi időben valóságos felvásárlási láz tört ki, egyebek között az informatikában. Az eddigi legnagyobb szabású ügyletet az Intel jelentette be; a mikroelektronikai alkatrészeket gyártó társaság augusztus közepén közölte, hogy 7,68 milliárd dollárért megvásárolja a vírusirtó programjairól ismert McAfee Inc.-t.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások