Megerősítené pozícióját az irodai szoftverek piacán a Google

Megerősítené pozícióját az irodai szoftverek piacán a Google

2010. szeptember 26. 15:31, Vasárnap
A webes konszern már az idei év végére megduplázná vállalati ügyfelei számát és a számítási felhő (Cloud Computing) technológia segítségével megtörné a Microsoft egyeduralmát az irodai programcsomagok területén.

"Az idén több mint száz százalékos növekedésre számítunk" - közölte Dave Girouard, a Google szoftverrészlegének vezetője. A cégnek van oka a bizakodásra, hiszen az elektronikus levelezésre, szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre használható Google Apps irodai szoftvercsomagot egy esztendővel ezelőtt még csak 1 millió, ma viszont már 3 millió vállalat és közintézmény használja.

A Google Apps pont időben érkezett, hiszen egyre több munkáltató teszi az alkalmazottai számára bármikor elérhetővé munkafájljait. A számítási felhő technológiát használja például az Amazon és a T-Systems is, míg a Google megoldásai felkeltették a Motorola, a Jaguar, a Land Rover és az Ahold érdeklődését. A webes óriáscég célja egyértelműen az, hogy egy hatékony, olcsó és kis erőforrás igényű irodai programcsomag-alternatívát nyújtson a felhasználók és a cégek számára, hosszú távon pedig megdöntse az ezen területen 94 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Microsoft egyeduralmát.


"Ha a Cloud Computing megoldások alkalmazása 3-4 éven belül magától értetődővé válik a kisebb cégeknél, akkor szeretnénk ezen a piacon az elsők lenni" - szögezte le Girouard. Persze ez csak csepp a tengerben: a Gartner piackutató cég becslései szerint a Google tavaly alig 12,2 millió dollárt keresett irodai szoftvercsomagja bérbeadásából, ezzel szemben a Microsoft több, mint 12 milliárd dolláros bevételre tett szert. A piac összforgalma 2009-ben megközelítette az 59 milliárd dollárt, 2014-ben viszont már elérheti a közel 149 milliárd dollárt.

A Google folyamatosan frissíti termékét és azt tervezi, hogy évente 40 euróért mindenki számára elérhetővé teszi irodai szoftvercsomagját. A konszern számításai szerint a Google Apps így még mindig tizedannyiba kerül, mint a Microsoft Office. Ugyanakkor az egyetemek és a 50 főnél kevesebbet foglalkozó üzemek továbbra is ingyen használhatják majd az Apps szolgáltatásait. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sok vállalat még tart a számítási felhő technológián alapuló megoldásoktól, de ez a közeljövőben változhat és a költségmegtakarítási lehetőségek miatt várhatóan számos cég vizsgálja majd felül álláspontját.

Girouard bejelentése egyébként semmiképpen sem nevezhető meglepőnek, hiszen a Google márciusban felvásárolta a DocVerse szoftvercéget, amelynek terméke lehetővé teszi a Microsoft Office alkalmazások interneten keresztül történő szerkesztését és megosztását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások