Csak novemberben érkeznek a Radeon 6000-es videokártyák

Csak novemberben érkeznek a Radeon 6000-es videokártyák

2010. szeptember 29. 14:11, Szerda
Egyre több információ bukkan fel az interneten az AMD következő grafikus chip-generációjáról, ugyanakkor számos jel mutat arra, hogy az új termékcsalád a tervezettnél később kerül a boltok polcaira.

A Digitimes tajvani IT-lap - a videokártya-gyártóktól kiszivárgott hírek alapján - arról számolt be, hogy a Radeon 6000-es sorozatú grafikus kártyák az eredeti októberi időpont helyett csak novemberben jelennek majd meg. Az anyagban nem a Southern Islands, hanem a Northern Islands kódnéven említik a teljes termékpalettát.

Kiderült, hogy a Southern Islands nevű eszközök egy teljesen új, 28 nanométeres gyártási technológiára épülő architektúrát jelölnek, amely várhatóan csak jövőre mutatkozik be. Ezzel szemben a Radeon 6000-eseket még 40 nanométeres gyártási technológiával készítik. Mindez azt jelenti, hogy a két termékcsalád között a TSMC 32 egyszerűen kihagyja a 32 nanométeres lépcsőfokot.


Egyik cikkében a Semiaccurate is novemberi megjelenési időpontot említett a Radeon 6870 (Cayman XT) nevű csúcskategóriás modell kapcsán. Egyelőre azonban kérdéses, hogy a Radeon 6570-es és 6770-es videokártyák is akkor jelennek majd meg. Ha az AMD az eddigi gyakorlatot követi, akkor ez valószínűsíthető. A konszern ugyanis általában a csúcskategóriás termékeit jelenti be előbb, majd ezt követi néhány héttel később a közép- és az alsókategóriás modellek bemutatása.

A Digitimes ugyanakkor megemlített még egy fontos információt is: az Nvidia várhatóan októberben dobja piacra a GTX430-es grafikus kártyát, illetve ekkor csökkenti le a 768 megabájt memóriával szerelt GTX460-os és GT 220-as modellek árát. Emiatt azonban az AMD könnyen megváltoztathatja a korábbi gyakorlatát és először az alsó-, illetve a középkategóriás Radeon 6000-eseket mutathatja be.

A technikai részletek mellett kérdéses az új hardverek fogyasztása is. A Chiphellnél megjelent ugyan egy táblázat, amely miután onnan eltávolították, a VR-Zone fórumában bukkant fel. Eszerint a Radeon 6750 legfeljebb 114 Wattot, míg a 6770 maximális terhelés mellett 146 Wattot fogyaszt majd. Ezel szemben a Radeon HD 5750 maximális fogyasztása 86 Watt, míg a Radeon HD 5770-é 108 Watt.

Az új termékcsalád tagjai viselik majd elsőként az AMD Radeon (Radeon Graphics AMD) nevet. John Volkmann, az AMD márkaügyekért felelős vezetője augusztus végén elismerte, hogy az idén még egy új termékcsaládot dobnak piacra, ennek tagjai a Radeon 6000 grafikus chipre épülnek majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások