Még az idén elindulhat a Google online könyvesboltja

Még az idén elindulhat a Google online könyvesboltja

2010. december 2. 13:34, Csütörtök
Az amerikai vállalat hamarosan megkezdi elektronikus kiadványai árusítását, mivel a szolgáltatás beindítása elől sikerült elhárítani az utolsó műszaki és jogi akadályokat is.

Scott Dougall, a Google termékmenedzselési ügyekért felelős igazgatója a The Wall Street Journalnak elmondta, hogy a régóta fejlesztett Google Editions platform az idén még cask az Egyesült Államokban mutatkozik be, de a jövő esztendő első negyedévétől más országokban is elérhető lesz. Az új rendszer különbözni fog az Amazon és az Apple rendszereitől, ezekben ugyanis az olvasót nem csak az online boltokhoz, hanem az Apple esetében még a készülékekhez is kötik. Ezzel szemben a Google azt javasolja a felhasználóknak, hogy alakítsák ki a saját virtuális könyvespolcukat az interneten és az ezen tárolt művekhez bármikor bármilyen eszközről zökkenőmentesen hozzáférhetnek.

A kínálatban szereplő alkotásokat nem csak a Google-től, hanem számos kereskedőtől is meg lehet majd vásárolni. A bolt megnyitásakor az ígéretek alapján több millió digitális könyv lesz elérhető. Ezek zöme ráadásul ingyenes kiadvány, mivel lejárt a szerzői jogvédelmük.

A tengerentúli szakértők azzal számolnak, hogy a társaság rövid időn belül meghatározó szereplője lehet az elektronikus könyvpiacnak. Dominique Raccah, a Sourcebooks Inc. független könyvkereskedelmi cég alapítója úgy nyilatkozott, hogy a Google minden olyan helyet, amely a könyvekről szól egy könyvvásárlási hellyé fog változtatni. Brian Murray, a HarperCollins kiadó vezetője pedig úgy vélte: a webes társaságnak előnyére válhat, hogy a konkurenseivel ellentétben nincs saját e-könyvolvasója.

Jeannie Hornung, a Google szóvivője megerősítette a The Wall Street Journal által írt információkat és közölte: a Google Editions várhatóan december végén indul el az Egyesült Államokban. Az eredeti tervekhez képest ez komoly csúszás, hiszen az új szolgáltatás debütálását eredetileg nyárra időzítették. A szakember ugyanakkor nem árulta el, hogy milyen problémák hiúsították meg az eredeti határidő betartását és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy kik lesznek a Google Editions partnerei.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások