Januárra elfogynak az IPv4-es internet címek

Januárra elfogynak az IPv4-es internet címek

2010. december 6. 19:17, Hétfő
Januárra elfogynak az interneten jelenleg leggyakrabban használt IPv4-es, azaz a 80-as évek elején bevezetett internetes címek - figyelmeztetnek az ICANN szakértői.

Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) dél-amerikai részlegének kommunikációs igazgatója szerint az internetforgalom túlnyomó részét kitevő IPv4-es (4-es verziószámú internetprotokoll), azaz a 32-bites címrendszer fel nem használt elemei januárban fogynak el. Ernesto Majo elmondta, hogy az IPv4-es rendszerben mindössze öt tartomány maradt meg, ezeket pedig az ICANN öt régiója egyenlő részben kapja meg.

A közel 30 évig használt címzési módszer mintegy 4 milliárd cím kiadását teszi lehetővé. Az új 6-s verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra. Az új IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások