CES: Érintésérzékeny egeret mutatott be a Microsoft

CES: Érintésérzékeny egeret mutatott be a Microsoft

2011. január 7. 11:55, Péntek
A Microsoft az egerek következő generációját kutatja, ennek egyik első eredménye ez az új multi-touch eszköz. Puszta ujjmozdulatokkal felgyorsíthatjuk a legfontosabb feladatok elvégzését.

A Las Vegasban megrendezésre kerülő, 2011-es CES kiállításon (Consumer Electronics Show) mutatkozott be a Microsoft legújabb hardverterméke a Touch Mouse, a Microsoft Research és az Applied Sciences Group közös projektjének eredménye. "A Touch Mouse újszerű formája révén praktikusabbá teszi az egér és ezáltal a Windows 7 használatát hiszen segítségével természetesebbek lesznek a felhasználók mozdulatai " - mondta el Mark Relph a Windows Developer és Ecosystem Team vezetője. "A hardverfejlesztő csapat mérnökeivel való együttműködésnek köszönhetően sikerült megalkotnunk egy olyan eszközt, amellyel a Windows 7 használata az eddigieknél könnyebb, egyszerűbb és jóval szórakoztatóbb lesz. Néhány perc használat után bárki megértheti, hogy miért."


A Touch Mouse használatával végrehajthatunk bármely eddig megszokott feladatot, de ezen felül egy, kettő vagy akár három ujjunkkal olyan új mozdulatsorokat is létrehozhatunk, amelyek segítségével könnyebben elvégezhetjük a számunkra legfontosabb feladatokat.
 • Egy ujjal: lépdelhetünk, pásztázhatunk egyes dokumentumok vagy oldalak között. Hüvelykujjunk használatával pedig előre vagy hátra navigálhatunk a webböngészők ablakai között.
 • Két ujjal: kedvünk szerint rendezhetjük már nyitva lévő ablakainkat: nagyítva, kicsinyítve, igényeink szerint elrendezve azokat.
 • Három ujjal: navigálhatunk az egész asztalon, előhozhatjuk az instant viewert (futó alkalmazások mininézete) vagy azonnal letakaríthatjuk az asztalt a futó alkalmazások tálcára helyezésével.


  A Touch Mouse a Mouse 2.0 projekt részeként jött létre. A kutatás során arra kerestek választ a mérnökök, hogy miképpen lehet kombinálni egy egér átlagos képességeit a multi-touch technológiával. Öt különféle protípust alkottak meg. Az első modellek különféle formában és eltérő multi-touch elképzelésekkel láttak napvilágot, de végül a "Cap-Mouse" kódnevet viselő Touch Mouse lett az az eszköz amellyel a vásárlók majd találkozhatnak az üzletek polcain.

  "Amikor nekiláttunk, hogy kifejlesszünk egy Windows 7 kompatibilis multi-touch beviteli eszközt számos formát és technikai lehetőséget megvizsgáltunk, de végül ezt a megoldást találtuk a legideálisabbnak" - mondta Hrvoje Benko a Microsoft Research Group kutatója. "A Touch Mouse a mi első termékünk a PC-s multi-touch beviteli eszközök kategóriájában de ez csak a kezdet, hiszen a jövőben további fejlesztésekkel fogunk jelentkezni." A Touch Mouse szinte bármilyen felületen működik. A készülék nanovevője olyan kis méretű, hogy soha nem kell kivenni a számítógép USB csatlakozójából. Az egér 2011 júniusától lesz megvásárolható, előreláthatólag 20 000 forintos ajánlott fogyasztói áron.

  Kapcsolódó linkek

 • Listázás a fórumban 
  Adatvédelmi beállítások