Cáfolja a felhasználók figyelését az Apple

Cáfolja a felhasználók figyelését az Apple

2011. április 27. 22:24, Szerda
Az amerikai vállalat csak egy héttel az első hírek megjelenése után reagált azokra a felvetésekre, miszerint az iOS 4 operációs rendszer figyeli a felhasználókat.

A cég egy közleményt jelentetett meg, amelyben igyekezett cáfolni a felmerült vádakat és megnyugtatni az embereket. Egyelőre kérdéses, hogy ez sikerült-e. A társaság közleménye gyakorlatilag egy GYIK-re hasonlít, részletesen próbál meg válaszolni az iPhone és iPad készülékek tulajdonosainak lehetséges kérdéseire. A legelső felvetés természetesen Alasdair Allan és Pete Warden felvetésével foglalkozik, amely szerint az iPhone tárolja a felhasználók tartózkodási helyzetére vonatkozó adatokat, méghozzá anélkül, hogy erről az emberek bármit is tudnának.

Nos, az Apple szerint nem igaz, hogy ilyen információkat tárolnának el, hanem arról van szó, hogy azoknak a WLAN-hotspotoknak és a mobil adóállomásoknak a pontos helyzetét rögzítik, amelyek mellett a készüléktulajdonos elhalad. A cél az, hogy ha szükséges, akkor így segítsék az iPhone készülékeket a pillanatnyi tartózkodási hely gyors meghatározásában. Azt ugyanakkor az Apple vezetői sem vonták kétségbe, hogy ezen adatok segítségével létrehozható egy személy mozgási profilja, amint arra Allan és Warden is rámutatott.

Egyes iPhone-alkalmazások - kizárólag a felhasználók engedélyével - lekérdezik az aktuális tartózkodási helyzetre vonatkozó adatokat, de ennek kizárólag az a célja, hogy az embereknek úgynevezett helyhez kötött szolgáltatásokat és információkat kínálhassanak.


A telefonon tárolt adatok egyszerűen a térképre helyezhetők

Az Apple nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a tárolt adatokat nem tudják és nem is akarják az egyes előfizetőikkel társítani. Minden fájlt titkosítva küldenek tovább a rendszerbe. Allan és Warden ugyanakkor azt is kritizálták, hogy illetéktelenek a consolidated.db fájl tartalmát elolvashatják. Ezt megakadályozandó az Apple hamarosan megjelenteti az iOS következő frissítését, ami kifejezetten azt a célt szolgálja majd, hogy titkosítsák a consolidated.db tartalmát. A frissítés egyúttal arról is gondoskodik majd, hogy az adatbázis csak az elmúlt egy hét információt őrizze meg.

Az egész dolog egyébként a vállalat szerint egy egyszerű szoftverproblémára vezethető vissza. "Az, hogy az iPhone ennyi adatot tárol, hiba, amit már felfedeztünk és amit hamarosan ki fogunk javítani. Az is hiba, hogy az adatokat akkor is feljegyzi a rendszer, ha a lokalizációs funkció ki van kapcsolva" - szögezte le végül a közleményben az Apple.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások