India lehetővé teszi a tartalmak blokkolását

India lehetővé teszi a tartalmak blokkolását

2011. április 30. 15:45, Szombat
Az indiai kormány elfogadta az ország új internetkommunikációs törvényét. A jogvédők attól tartanak, hogy a jogszabály homályos pontjait kihasználva a kabinet korlátozni fogja a véleményszabadságot és kedve szerint tilthatja majd be a neki nem tetsző online tartalmakat.

A The New York Times tudósítása kiemeli, hogy az új Information Technology Act szerint ezentúl bárki - legyen az hivatalnok vagy egyszerű felhasználó - követelheti, hogy bizonyos internetes tartalmakat távolítsanak el. Annak eldöntését, hogy mi számít tiltottnak vagy nem megengedhetőnek, az indiai kormány egy kritériumlistával segíti. Amennyiben az adott portálra ráillenek a listában található leírások vagy azok egy része, akkor kezdeményezhető akár az egész honlap eltávolítása.

Bezáráshoz vezethet, ha egy portál a büntetőjog hatálya alá tartozó cselekményeket népszerűsít, az ifjúságot veszélyeztető anyagokat jelentet meg, de a listán szerepelnek olyan fogalmak is, mint: "becsmérlő", "istenkáromló", vagy éppen "zavaró, bosszantó". Hogy ténylegesen mi minősül zavarónak azt majd utólag döntik el a hatóságok. Emellett szintén tiltott anyagoknak minősülnek "az India egységét, integritását, védelmét, biztonságát, szuverenitását, más államokhoz fűződő baráti kapcsolatát vagy a közrendet veszélyeztető tartalmak".

Amennyiben mégis ilyen képek, videók vagy szöveges dokumentumok jelennek meg egy oldalon, akkor annak üzemeltetője, legyen az akár a Google vagy a Facebook, köteles a vitatott felvételhez vagy fájlhoz való hozzáféréseket 36 órán belül blokkolni, illetve a szóban forgó anyagokat a későbbi hatósági vizsgálatokhoz bizonyítékként 90 napig megőrizni.

Az új jogszabályt a helyi távközlési és információtechnológiai minisztérium már be is vezette. Annak ellenére, hogy a folyamat nem a nyilvánosság előtt zajlott, mégis kiszivárgott az új törvény híre és a lakosság körében komoly felháborodást váltott ki. Pranesh Prakash, a Centre of Internet and Society nevű civil szervezet munkatársa a Times of India újságnak kijelentette: a szabályozás bővíti az indiai kormány mozgásterét az internet ellenőrzésével kapcsolatban és egyúttal aláássák az indiai alkotmányban rögzített szabad véleménynyilvánítási jogot. A Center of Internet and Society nyilvánosságra hozott egy olyan listát, amin 11 olyan honlap címe szerepel, amiket a távközlési szaktárca betiltott. Egy másik polgárjogi csoport, a People's Union for Civil Liberties pedig közölte, hogy bíróság előtt támadja meg a törvényt.

Az internetszolgáltatók érdekes módon támogatják a jogszabályt, ami elsősorban annak tudható be, hogy eddig ők feleltek az ügyfeleik által elkövetett jogsértésekért. Néhány évvel ezelőtt például az eBay India vezetőjét azért tartóztatták le, mert az egyik felhasználójuk megpróbált egy pornográf anyagokat tartalmazó CD-t eladni az aukciós portálon. Subho Ray, az Indiai Internet- és Mobil Szövetség elnöke szerint éppen ezért az Information Technology Act előrelépést jelent a korábbi helyzethez képest, ugyanakkor a szervezet hivatalosan még nem foglalt állást a törvénnyel kapcsolatban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások