Egyre nagyobb veszélyben vannak a felhasználók adatai

Egyre nagyobb veszélyben vannak a felhasználók adatai

2011. július 5. 22:10, Kedd
Tavaly Németországban közel 7 millió ember adatait szerezték meg a kiberbűnözők, az online bűncselekményekkel okozott kár pedig 66 százalékkal nőtt 2009-hez képest. Az adathalász esetek száma több mint 80 százalékkal emelkedett.

A szélessávú hozzáférések számának növekedésével párhuzamosan nő az elkövetett internetes bűncselekmények száma és az így okozott kár is - ez derült ki a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) és a BITKOM szakmai szervezet Cybercrime 2010 nevű közös felméréséből. Dieter Kempf professzor, a BITKOM elnöke elmondta, hogy "különösen az online platformokon és internetes boltok rendszerében használható hozzáférési adatokkal kapcsolatos bűncselekmények száma emelkedett tavaly."

Jörg Ziercke, a BKA elnöke hozzátette: "A társadalom gépesítettsége és a korszerű médiák, illetve kommunikációs formák egyre szélesebb körű használata miatt nőtt a klasszikus bűncselekmények online megjelenése. Ez különösen igaz a csalásokra. Tavaly 250 000 olyan bűnesetet regisztráltak a rendőrségi bűnügyi statisztikájában, amiket a világhálón követtek el. Ez az előző esztendőhöz képest 20 százalékos növekedésnek felel meg. A kiberbűnöző csoportok elsősorban az internetezők személyes adatait akarják megszerezni, hogy azok segítségével később visszaéljenek és azokat az "üzleti modelljeikben" használják fel."


Az adathalászok által okozott kár millió euróban

A BITKOM felmérése szerint a 14 évnél idősebb német felhasználók 70 százalékának volt már legalább egy negatív webes tapasztalata. Ezek 47 százalékáért a vírusok és más kártevők a felelősek. Emellett minden hetedik megkérdezett mondta azt, hogy az üzleti partnere már becsapta, például egy online aukción. Figyelemre méltó, hogy 2009-hez képest majdnem a kétszeresére nőtt azoknak a száma, akiktől a bűnözők ellopták a különböző platformokon, e-mail szolgáltatásoknál, aukciós házak oldalain vagy online banki ügyek intézése során használt jelszavaikat és egyéb hozzáférési adataikat. Míg két évvel ezelőtt 3,7 millió ilyen személyt regisztráltak, addig tavaly már közel 7 milliót.

Az adatok tükrében nem véletlen, hogy az európai uniós tagállamban egyre többen félnek attól, hogy valamilyen kiberbűncselekmény áldozatává válnak. Míg tavaly a felhasználók 75 százaléka érzett így, addig napjainkban ez az arány elérte a 85 százalékot. Az online banki ügyeket intézőknél az arány 2010-ben még 28 százalék volt, most már 37 százalék. A személyes adatok elveszítésétől tavaly az emberek 46 százaléka félt, idén már 59 százalékuk. Ezenkívül egyre gyakoribb az online zsarolás.

A német rendőrség bűnügyi statisztikájában tavaly közel 60 000 kiberbűncselekményt regisztráltak. Ez 19 százalékos növekedés 2009-hez képest. 27 000 eset számítógépes csalás, adathalászat és hitelkártya-adatokkal való visszaélés volt. A számítógépes csalások száma 2009-hez képest közel 20 százalékkal nőtt, míg az okozott kár elérte a kereken 61,5 millió eurót.

Ziercke leszögezte, hogy a kiberbűnözők rendkívüli módon alkalmazkodnak. "Az online csalók többnyire nemzetközi szinten működnek együtt. Nem csak ők maguk követnek el bűncselekményeket, hanem más bűnözőknek is elérhetővé tesznek, eladnak vagy bérbe adnak kártevőket és komplett infrastruktúrákat. Ezek az eszközök egyszerűen kezelhetők, így azok is elboldogulnak velük, akik nem rendelkeznek különleges IT-ismeretekkel" - nyilatkozta a BKA vezetője.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások