UFO-ra hasonlít majd az Apple új központja

UFO-ra hasonlít majd az Apple új központja

2011. augusztus 16. 17:48, Kedd
A kaliforniai Cupertino városa nyilvánosságra hozta az Apple Campus 2-vel kapcsolatos terveket és építészeti feljegyzéseket. Az épület Norman Foster tervei alapján készül majd el.

Norman Foster egy kerek központot tervezett az Apple számára. A négyemeletes épület külső átmérője 230 méter lesz. A most nyilvánosságra hozott tervek persze nem csak az új központ méreteibe engednek bepillantást, hanem arra is rávilágítanak, hogy mekkora projektről van szó. A parkolóhelyek egy részét az Apple Campus 2 alatt, egy kétemeletes parkolóházban helyezik el. Minden szint közel 2300 gépkocsit tud majd befogadni. Emellett lesz egy másik, négyszintes parkolóház is, amely összesen 4300 jármű számára kínál biztonságos tárolóhelyet. Az új központ belső úthálózata külön le- és felhajtókkal fog kapcsolódni a 280-as államközi autópályához.


A központi épület alapterülete 262 000 négyzetméter lesz. Az energiaellátásról egy külön erőmű gondoskodik. Emellett kialakítanak egy kör alakú, 9200 négyzetméter alapterületű és ezer fő befogadására alkalmas auditóriumot, továbbá egy szintén kör alakú, kétszintes fitneszcentrumot is. Az építkezés miatt több utat lezárnak, valamint 3400 fát vágnak ki. Utóbbiakat azonban 6000 új telepítésű fával pótolják, ezek egy részét a főépületben és annak környékén helyezik majd el. A fák célja kettős: egyrészt környezetvédelmi, másrészt megakadályozzák a területre való belátást. A szakemberek ugyanakkor semmit sem bíznak a véletlenre és felszerelnek egy biztonsági kerítést is.

Az Apple Campus 2 várhatóan 13 000 dolgozó számára kínál majd kényelmes munkahelyet. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az illetékes hatóságok mikor adják ki az építési engedélyeket és az építkezés mikor kezdődhet el. A vállalat nem árulta el, hogy az új központ felépítése mennyibe fog kerülni.


Az Apple a Hewlett-Packardtól vásárolta meg azt a földterületet, amin a HP régi központja állt. A közel 400 000 négyzetméteres területért a cég körülbelül 300 millió dollárt fizetett. Steve Dowling, a társaság szóvivője szerint azért van szükség az új központ felépítésére, mert jelenleg már 57 épület magasodik a Campus 1 területén és egyszerűen nincs hely az újabb irodaházak számára. Az új Campus 2 nem csak több helyet fog kínálni a jelenlegi dolgozók számára, de lehetővé teszi a központ további növekedését is. Míg 2009 szeptemberében az Apple 34 300 embert foglalkoztatott, addig tavaly szeptemberben már 46 600-at. A jelenlegi központ csupán 2600 munkatársat tud befogadni.


A terveket június elején Steve Jobs mutatta be a cupertinói városi tanácsnak. A kérdésre, miszerint milyen hasznot hoz a Campus 2 a településnek, Jobs közölte: társasága a település legnagyobb adófizetője és nem szeretnének máshova költözni, illetve hangsúlyozta a náluk foglalkoztatott mindenféle korú tehetséges embert. A város vezetői ingyenes WLAN-hálózatot is szerettek volna a kedélyes beszélgetés során, a szakember ezt azonban azzal hárította el, hogy azért fizetnek annyi adót, hogy ezt a város kigazdálkodja. Hozzátette: megcsinálják a hálózatot, ha Cupertino cserében lemond az Apple adóbefizetéseiről. Gilbert Wong polgármester végezetül megmutatta saját iPad2-jét, majd leszögezte, hogy a városi tanács nagy valószínűséggel engedélyezni fogja a beruházást.


A szomszéd települések egyébként pozitívan fogadták az Apple fejlesztési terveit. Amennyiben minden a tervek szerint halad, úgy az Apple Campus 2-t 2015 közepén nyithatják meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások