Ellehetetleníti a fedett rendőri munkát a Facebook

Ellehetetleníti a fedett rendőri munkát a Facebook

2011. augusztus 30. 01:28, Kedd
Egy volt rendőr rávilágított arra, hogy a következő években ellehetetlenülhet a közösségi portálokon végzett fedett rendőri munka. Az arcfelismerési és más funkciók ugyanis kiszolgáltatott helyzetbe hozhatják a nyomozókat.

A problémára Mick Keelty egykori rendőr világított rá. Mivel minden regisztrált tagnak van profilja, így a később nyomozónak állók is profilt készítenek, ahová sokan ráadásul a fotóikat is felteszik. A Facebookon elhelyezett arcfelismerő funkciónak köszönhetően ezzel azonban a fedett munkát végző rendőrök meglehetősen kiszolgáltatottá válnak.

Keelty elmondta, hogy egy nyomozót nem lehet egyszerűen beépíteni egy bűnbandába. Egy ilyen folyamat akár 7 évig is eltarthat, hiszen nem csak a személyt kell beépíteni, de ennyi időbe telik, amire olyan fontos pozícióba kerül, ahonnan értékes információkat továbbíthat. Emellett meg kell találni annak a módját is, hogy az összegyűjtött információkat miként adja tovább kollégáinak. A szakember tavaly december és idén február között felmérést végzett az egyenruhások körében, s elemezte a fedett munkát végzők tevékenységét.

"Megkérdeztük őket a tapasztalataikról, hogy megtudjuk: milyen mértékben vannak elterjedve a fotóik az interneten? Az eredmény megdöbbentő volt: a női kollégák 90, míg a férfiak 81 százaléka töltött fel a világhálóra képeket. Különösen a Facebook igen népszerű és szorosan követi a Twitter. A 26 évesnél fiatalabb nyomozók közül szinte mindegyik jelentetett már meg fotót magáról az interneten. A logikus következtetés az, hogy azok a mai 16 évesek, akik rendőrök szeretnének lenni, azok a munkába állásuk idején már ismertek lesznek. Túl késő lesz a képek törlésére, hiszen amit egyszer feltöltött az ember, az örökre ott is marad" - összegezte a tapasztalatokat Mick Keelty.

Az egykori nyomozó hozzátette: ha egy fiatal rendőr nem is töltött fel magáról képeket, a szülei, testvérei, ismerősei tölthettek fel és ezek alapján az illető könnyen azonosíthatóvá válik. Ráadásul az arcfelismerő funkciókat nehéz becsapni, így az is lehet, hogy egy fedett munkát végző rendőr nem is azonnal, hanem csak évek múlva bukik le.

A Facebook arcfelismerő funkcióját tavaly decemberben vezették be az Egyesült Államokban. Júniusban támadta az Artikel 29 nevű európai adatvédelmi szakembereket tömörítő csoport, amely bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben. A funkciót bírálta Graham Cluley, a Sophos biztonsági cég elemzője is. Legutóbb pedig dr. Johannes Caspar német adatvédelmi biztos támadta a megoldást, mondván a Facebook a világ legnagyobb biometriai adatbázisát építi.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások