Bill Gates állította le a Microsoft táblagép-projektjét

Bill Gates állította le a Microsoft táblagép-projektjét

2011. november 2. 23:19, Szerda
Az amerikai vállalat tavaly leállította tábla PC programját, azonban ennek okairól eddig nem sokat lehetett tudni. Most azonban a Cnet kiderítette, hogy mi húzódott meg a döntés hátterében.

Tavaly áprilisban vált ismertté, hogy a Microsoft mégsem fejleszti tovább a sokak által csak iPad-riválisként emlegetett Courier kódnevű táblagépet. A Courier egy kisméretű füzetre hasonlító, könyvként összecsukható, két képernyős készülék lett volna, amit speciális ceruzával (stylus) vagy kézzel lehetett volna vezérelni. Az akkori hivatalos bejelentés szerint a 7 collos képátlójú érintőképernyőkkel szerelt prototípusból biztosan nem lesz tényleges termék, a Microsoft azonban nem zárta ki, hogy a jövőben ők is megjelennek valamilyen iPadhoz hasonló táblagéppel.

A Cnet most kiderítette, hogy a projekt befejezésével kapcsolatban a végső szót Bill Gates mondta ki. A Couriert egy tapasztalt szakemberekből álló csoport fejlesztette ki, méghozzá J. Allard vezetésével. Allard többek között részt vett az Xbox megalkotásában is. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a prototípuson egy módosított Windows-verzió futott, ez pedig közel sem tetszett Steven Sinofskynak, a Microsoft Windows-fejlesztésért felelős vezetőjének. Ezzel úgy tűnt, hogy eldőlt a Courier jövője, azonban még senki sem ismerte Steve Ballmer álláspontját az ügyben.


Ballmer azonban képtelen volt dönteni; ennek oka az volt, hogy mind Allard, mind Sinofsky fontos pozícióban voltak a társaságnál és Ballmer egyikkel sem akart összeveszni. Így úgy döntött, kikéri Bill Gates véleményét, a találkozón azonban nem csak a két szakember vett részt, hanem Allard és Sinofsky is. Bill Gates megkeresése döntőnek bizonyult. A Microsoft társalapítója cseppet sem volt lenyűgözve a Courier prototípusától, a készülék ugyanis nem egy PC-helyettesítő terméknek készült és a szoftveres felszereltsége is hagyott némi kívánnivalót maga után, nem volt például működő levelezőkliense sem.

Allard azonban nem hagyta annyiban a dolgot és közölte, hogy a Courier célja elsősorban tartalmak létrehozása. "Ez volt az a pillanat, amikor Bill allergiás reakciót kapott" - idézte a Cnet a Courier fejlesztőcsapatának egyik tagját. A találkozó után a Microsoft leállította a projektet. Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy Allard és Robbie Bach, a Microsoft szórakoztatóipari és eszközfejlesztő részlegének elnöke néhány hónappal később otthagyta a céget. Frank Shaw, a vállalat szóvivője később azt hangsúlyozta, hogy az ilyen projektek egyáltalán nem számítanak szokatlannak, hiszen a redmondi társaságnak fontos, hogy új ötleteket és technológiákat fejlesszen ki, a Courier egyes részeit, illetve ötleteit pedig más termékekben fogják felhasználni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások