Az Android beszédvezérlését dicsérte Steve Wozniak

Az Android beszédvezérlését dicsérte Steve Wozniak

2012. január 19. 17:21, Csütörtök
Az Apple társalapítója egy hosszabb cikkben dicsérte az Android beszédvezérlését. Emellett más pozitívumokat is kiemelt a Google operációs rendszerére épülő készülékekkel kapcsolatban.

Steve Wozniak a The Daily Beast nevű lapnak nyilatkozott és természetesen kitért az iPhone 4S-re, valamint az Androidra is. Az Apple társalapítója meglepő módon bírálta a készülék Siri nevű beszédfelismerő funkcióját, viszont dicsérte az Android hasonló megoldását. A szakember szerint az iOS beszédvezérlése jelentős mértékben romlott és ez különösen azóta figyelhető meg, mióta a funkciót integrálták az iPhone 4S modellekbe. Korábban sokáig használta a Siri-t iPhone 4 készülékén és nagyon elégedett is volt vele, azonban az iPhone 4S-en már közel sem úgy működik, mint ahogy azt megszokta.

Időközben a Siri már nem érhető el önálló iOS-alkalmazásként az App Store kínálatában sem, így, aki használni szeretné a funkciót, az kénytelen venni egy iPhone 4S-t, mivel más modellek esetében a Siri már nem elérhető. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a beszédfelismerés néha egész egyszerűen nem működik az iPhone 4S esetében. Mivel a Siri az Apple szervereihez kapcsolódik, így ha azok nem elérhetők, akkor a funkció nem használható. Emellett megfigyelhető az is, hogy a beszédfelismerés már koránt sem olyan hatékony, mint régebben. Emiatt a program számos parancsot félreért és néhány kérdéssel is meggyűlik a baja.


Wozniak számos példával érzékeltette a korábbi és a mostani Siri-verzió közötti különbséget. A régi változat megnevezte például a 87-nél nagyobb prímszámokat és konkrét válaszokat adott a kérdésekre, az új verzió minderre már nem képes. Ugyanakkor az Android hasonló funkciójának semmi szégyenkeznivalója sincs és jóval kevesebbet hibázik. Egy bizonyos éttermet az iPhone 4S és a Siri segítségével képtelen volt megtalálni, viszont a Galaxy Nexus készülékén, amin egy Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) futott, gond nélkül rálelt az információra. Dicséretesnek tartja azt is, hogy az Android esetében sosem kap olyan üzenetet, hogy a szerver nem elérhető.

Wozniak nem csak az Android beszédvezérlését dicsérte, hanem a Google operációs rendszerének GPS-navigációját is. A Google Maps Androidos verzióját folyamatosan frissítik, miközben ugyanez nem mondható el a szolgáltatás iOS-os változatáról, így az Androidos okostelefonok tulajdonosai felár nélkül egy sokkal jobb navigációs megoldáshoz jutnak, mint az iPhone készülékek vásárlói.

Az Apple társalapítója ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hiányosságok ellenére továbbra is az iPhone az első számú mobiltelefonja. Szereti az iPhone szépségét, de azt szeretné, ha a készülék minden olyan funkciót tudna, mint, amit az Androidos okostelefonja. A szakember végül kitért az Android hátrányaira is: az operációs rendszert használó okostelefonok közel sem kezelhetők annyira egyszerűen, mint az iPhone, igaz, nem is sokkal bonyolultabbak. Aki hajlandó arra, hogy megpróbálja megérteni az Androidot, az ezután sokkal többet kap a pénzéért, mint egy iPhone-tulajdonos, s ez szerinte még akkor is így van, ha személy szerint gyűlöli, hogy ezt kell mondania.


A fejlesztők könnyebben jelentethetik meg az Android Marketen az alkalmazásaikat. Ez azért van, mert a Google sokkal kevésbé ellenőrzi az Android Marketet, mint az Apple az App Store-t. Wozniak nemrég beszélt a Foursquare egyik fejlesztőjével, aki az App Store bürokratikus ellenőrzési folyamatai miatt panaszkodott neki. Ez a gyakorlat hátráltatja, lefékezi a programok fejlesztését. Az Android Marketben ezzel szemben gyorsabban megjelentethetik és frissíthetik a fejlesztők a szoftvereiket.

Az iPhone 4S-t és a Siri funkciót tavaly októberben mutatta be az Apple. Néhány héttel később már beszámoltunk a Sirihez hasonló funkciójú Androidos Irisről, aminek az első verziója mindössze nyolc óra alatt született meg. Az iOS platformra egyébként tavaly november közepe óta létezik egy magyar nyelvű diktálóprogram.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások