Cukor: a toxikus valóság

Cukor: a toxikus valóság

2012. február 2. 05:19, Csütörtök
A közegészség megóvása érdekében a cukrot is ugyanúgy kontroll alá kellene vonni, mint az alkoholt vagy a dohánytermékeket, állítja egy kaliforniai kutatócsapat, melynek új jelentése szerint a cukor a fő oka annak a globális elhízási hullámnak, ami évente 35 millió ember halálához járul hozzá világszerte a diabéteszen, a szívinfarktuson és a daganatos megbetegedéseken keresztül.

A fenti nem fertőzés útján terjedő betegségek mára már nagyobb egészségügyi terhet jelentenek, mint fertőző társaik. Az Egyesült Államokban az egészségügyre fordított összegek 75 százaléka ezeknek a betegségeknek és a hozzájuk kapcsolódó fogyatékosságoknak a kezelésére folyik el. A San Francisco-i Kalifornia Egyetem (USCF) kutatói a Nature február 2-i számában igyekeznek felhívni a figyelmet a cukor potenciális veszélyeire, ami toxicitásával és áthatóképességével az a világszerte jelenlevő egészségügyi krízis első számú okozója.

Az endokrinológiában, szociológiában és közegészségügyben járatos tudósok összefogásának köszönhetően új fényben tűnik fel az a tudományos bizonyítékhalmaz, amit a cukor káros hatásairól sikerült összegyűjteni. A kutatás szerint a cukor koránt sem pusztán "üres kalória", ami kövérít. Azokon a szinteken, amit például az amerikaiak többsége elfogyaszt, a cukor megváltoztatja az anyagcserét, növeli a vérnyomást, kritikus változásokat idéz elő a hormonális jelzésekben és jelentős károsodásokat okoz a májban, ez utóbbi a legkevésbé ismert a cukor káros hatásai közül. Ezek az egészségügyi kockázatok emlékeztetnek a túlzott alkoholfogyasztás hatásaira, melyben ugyancsak szerepet játszik a cukor. Az elmúlt 50 évben a cukorfogyasztás világszerte megháromszorozódott és a járványos méreteket öltő elhízás fő okozójaként tekintenek rá.

A kutatók szerint azonban az elhízás csupán egy jele a túlzott cukorfogyasztás toxikus hatásaiból eredő egészségkárosodásoknak. Ez a nézet megmagyarázza, miért küzd az emberek 40 százaléka anyagcsere betegséggel, ami különböző egyéb betegségekhez, köztük szívbetegséghez és rákhoz vezet, miközben nem kórosan elhízottak. "Addig amíg a közvélemény csak üres kalóriaként tekint a cukorra, nincs esélyünk a probléma megoldására" - mondta a kutatás egyik vezetője, Robert Lustig gyermekgyógyász professzor az USCF Benioff Gyermek Kórháza endokrinológiai osztályának vezetője. "Vannak jó és rossz kalóriák, ahogy jó és rossz zsírok, jó és rossz aminosavak, jó és rossz szénhidrátok is. A cukor azonban a kalóriákon túl még mérgező is"

A cukorfogyasztás korlátozása jelentős kihívásnak bizonyul. "El kel ismernünk, hogy a cukornak kulturális és ünnepi aspektusai is vannak" - tette hozzá Claire Brindis, az egyetem Philip R. Lee Egészségpolitikai Tanulmányok Intézetének igazgatója. "Ezeknek a kialakult viselkedésformáknak a megváltoztatása nagyon bonyolult"

Brindis szerint egy hatékony beavatkozás nem alapulhat kizárólag az egyén viselkedésének megváltoztatásán, ahhoz környezeti és társadalmi változásokra is szükség van, hasonlóan az alkohollal és dohánytermékekkel kapcsolatos korlátozásokhoz, növelve a siker valószínűségét. A szerzők a társadalom elmozdulását szorgalmazzák a magas cukor bevitel irányából, aminek része lenne a cukorról szerzett ismeretek jobb propagálása is. "Óriási űr tátong a tudományos ismeretek és a valós gyakorlat között" - taglalta Laura Schmidt az USCF egészségpolitika professzora, addiktológus. "Ahhoz hogy elmozdulást érjünk el az egészség irányába, a kérdést globális méretű, alapvető problémaként kellene kezelnünk"

Az alkohol és a dohány fogyasztás csökkentésére tett intézkedések többsége modellként szolgálhatna a cukorprobléma kezeléséhez. Ilyen az adóterhek megemelése, a hozzáférés kontrollálása, a magas cukortartalmú termékek árusítása engedélyezési feltételeinek szigorítása. "Nem tiltásról beszélünk" - mondta Schmidt. "Nem egy nagymérvű kormányzati intézkedést sürgetünk, amivel beavatkozunk az emberek életébe. Olyan megoldásokról beszélünk, amik egy kicsit kényelmetlenebbé teszik a cukorfogyasztást, ezáltal elfordítják az embereket a koncentrált adagok elfogyasztásától. Mi valójában az emberek választási lehetőségeit szeretnénk növelni azáltal, hogy azok az élelmiszerek, amik nincsenek tele cukorral könnyebben és olcsóbban elérhetővé váljanak"

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások