Canon-gép az éjszakai égbolt fotózására

Canon-gép az éjszakai égbolt fotózására

2012. április 5. 17:42, Csütörtök
A Canon az újonnan megjelent EOS 60Da-val - egy nagy felbontású, kifejezetten csillagászati fényképezéshez tervezett, digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgéppel - bővítette az EOS termékcsaládot.

Az EOS 60D specifikációjára épülő, az EOS 20Da modellt felváltó EOS 60Da kifejezetten úgy készült, hogy módosított, a hidrogén-alfa (Hα) hullámhossz körüli fényre érzékenyebb aluláteresztő szűrőjével megragadja az emissziós ködök gazdag vörös színeit. A cég közleménye szerint ideális eszköz az olyan csillagászati jelenségek fotózására, mint például az emissziós ködök - a hidrogén ionizációja okozta jellegzetes vörös színük miatt ezek az asztrofotósok kedvencei.

Egy normál DSLR-gépben az infravörös (IR) szűrő korlátozza a fényképezőgép érzékelőjére eső Hα fény mennyiségét, csökkentve a vörös jelek átvitelét és megakadályozva a nem kívánt színtorzulások megjelenését a végső képben. Az EOS 60Da módosított szűrője azonban háromszor olyan átlátszó a Hα fény számára, mint az EOS 60D fényképezőgép esetében. Ez, valamint a 18 megapixeles CMOS-érzékelő, a DIGIC 4 képfeldolgozás és a nagy ISO-tartomány együttese garantálja, hogy tiszta, éles képek készülhessenek az emissziós ködökről.


Az EOS 60Da egyébként megtartotta az EOS 60D ergonómiáját. 18 megapixeles APS-C CMOS érzékelő van benne, érzékenysége magas (automatikusan ISO 6400-ig, kézzel ISO 12800-ra kiterjeszthető). 7,7 cm-es (3,0") széles, kihajtható és elforgatható (állítható dőlésszögű) LCD-kijelzőt kapott, amely élő nézet (Live View) módban is használható. A 1,04 millió képpontos felbontású kijelző a zsanérján kihajtható és elforgatható.

A japán gyártó már tapasztalt ezen a piacon, hiszen 2005-ben kezdték meg az asztrofotósoknak szánt EOS 20Da forgalmazását. Utódját azonban mostanáig, 7 éven át hanyagolták, amit azért tehettek meg, mert semmilyen konkurenciájuk nincs ezen a területen. Persze eközben a technológia nem kicsit fejlődött: a 20Da 8 megapixeles, de fontosabb, hogy ISO1600-nál (kiterjesztett módban ISO3200-nál) magasabb érzékenységre nem képes.


A 60Da kompatibilis a külön megrendelhető TC-80N3 időzítős távkioldóval - programozható távkioldó-vezérlő, amellyel a beállítások a fényképezőgép elmozdítása nélkül módosíthatók. Ezzel távolról készíthetők képek szabadon állítható időközökként, vagy készíthetők hosszú záridejű expozíciók - ideális eszköz "time lapse" (az idő múlását tükröző) videók készítéséhez az éjszakai égboltról. A mellékelt ACK-E6 AC adapterrel folyamatosan fényképezhetünk hálózati áramról - ideális hosszú expozíciókhoz -, az EOS Utility szoftverrel pedig módosíthatók a beállítások, illetve a megkomponált kép fényképezés közben megtekinthető egy PC-ről vagy Mac-ről.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások