Többet is tehetne a YouTube a hongkongi filmipar szerint

Többet is tehetne a YouTube a hongkongi filmipar szerint

2012. május 3. 13:05, Csütörtök
A hongkongi filmipari jogvédő szervezet szerint tagjainak több száz filmje érhető el a YouTube videómegosztó portálon engedély nélkül. A stúdiók szerint a filmek eltávolíttatása nehézkes és lassú.

A Hong Kong Motion Picture Industry Association (MPIA) vizsgálata szerint tagjainak mintegy 200 filmje érhető el a szerzői jogi jogosultak engedélye nélkül a videómegosztó portálon. A filmek fele teljes hosszában közzé van téve, a többi alkotás pedig hosszabb-rövidebb klippekre bontva van feltöltve a weboldalra. Az MPIA szerint a kalózvideók között klasszikus hongkongi filmek is elérhetők, de két olyan produkció is szerepel, amelyeket jelenleg is játszanak a helyi mozik. A jogvédők kalkulációja szerint az illegálisan megosztott videókat mintegy 40 millió alkalommal nézték meg, amely több száz millió dolláros kárt jelent a gyártónak.

A The Wall Street Journal oldalán olvasható riport szerint a hongkongi filmesek azt várják a YouTube-tól, hogy hatékonyabban kezelje a jogsértésekre vonatkozó bejelentéseket. Az egyik stúdió, a Media Asia Films szerint ez a folyamat ugyanis jelenleg nehézkes és lassú. A stúdió, amelynek egyik, mozikban játszott filmje került ki a YouTube-ra, többször is jelentette a jogsértést, de mire az üzemeltetők eltávolították a vitatott anyagot, addigra a videót már több mint 180 ezren megnézték.

A Media Asia Films szerint a videómegosztó rossz logikával működteti rendszerét: a feltöltők gyakorlatilag bármit közzétehetnek, de a panaszosok csak részletes dokumentáció bemutatása mellett kérhetik az eltávolítást jogsértés esetén. Ennek kapcsán a stúdió üdvözölte, hogy a közelmúltban egy német bírósági ítélet hatékonyabb ellenőrzési rendszer kiépítésére kötelezte a YouTube üzemeltetőit, valamint kimondta, a portál köteles segíteni a szerzői jogosultakat a jogsértések akadályozásában.

Az MPIA vádjaira a YouTube üzemeltetői közleményben úgy reagáltak, a videómeosztó a szerzői jogokat komolyan veszi, és elvárja felhasználóitól azok tiszteletben tartását. A portál emellett úgy látja, eltávolítási rendszerük hatékony, és minden esetben a lehető leghamarabb reagálnak a jogosulti panaszokra..

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások