Felhasználók adataival kereskedett a kalózoldal üzemeltetője

Felhasználók adataival kereskedett a kalózoldal üzemeltetője

2012. július 19. 13:09, Csütörtök
Kalózoldal üzemeltetése miatt indult eljárás az ellen az olasz férfi ellen, akiről kiderült jövedelme növelése érdekében eladta a felhasználók adatait hirdetőinek.

Az olasz hatóságok tavaly novemberben öt weboldalt, köztük az ország legnagyobb engedély nélkül működő zenei oldalát, az Italianshare.net-t zárták be szerzői jogok megsértésének gyanújával. Az oldalaknak összesen 300 ezer felhasználója volt, és több mint 30 ezer darab, zenei, filmes és egyéb tartalomra mutató illegális letöltési linket tettek közzé. Az olasz pénzügyi rendőrség nyomozást indított a weblapok közös üzemeltetője ellen, amelynek eredményeként az internetes körökben Tex Willer-ként ismert, 49 éves személyt ez év júliusában őrizetbe vették.

A hatóságok szerint a férfi 83 ezer eurós adótartozása mellett 100 ezer euró értékben állított ki hamis számlákat, és mintegy 37 ezer eurót keresett azzal, hogy a weblapok felhasználóinak személyes adatait, így e-mail és IP-címüket az érintettek engedélye nélkül eladta hirdetőinek, súlyosan megsértve ezzel az adatvédelmi szabályokat. A rendőrség úgy becsüli Willer 2007 óta a hirdetési helyek eladásából és az oldal fenntartása érdekében gyűjtött adományokkal mintegy 580 ezer eurót kereshetett.

A Willer által üzemeltetett kalózoldalakon elérhetővé tett, szerzői jog által védett művek összértékét 32 millió euróra becsülik. A TorrentFreak beszámolója szerint az olasz hangfelvétel-ipari szövetség, a FIMI üdvözölte a rendőrség eredményeit, és jelezte, a Willerrel együttműködő, tőle az adatokat megvásároló hirdetők elleni is vizsgálódni fognak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások