Mobiltelefont és közösséget céloz a kiberbűnözés

Mobiltelefont és közösséget céloz a kiberbűnözés

2012. szeptember 9. 11:56, Vasárnap
A Symantec elkészítette a kiberbűnözésről szóló legújabb átfogó jelentését, amely szerint tavaly és idén július között 110 milliárd dolláros kár érte a magánszemélyeket.

A biztonsági cég dokumentuma szerint mindez azt jelenti, hogy a vizsgált időszakban az egyes felhasználóknak átlagosan 197 dollár kárt okoztak a kiberbűnözők. Kártevők, adathalász-támadások és más virtuális bűncselekmények összesen 556 millió személy életét keserítették meg. naponta átlagosan 1,5 millió ember szenvedett a vírusoktól és a kibertámadásoktól.


A kár eloszlása a kontinensek között, milliárd dollárban

A jelentés készítői arra a következtetésre jutottak, hogy az internetezők kétharmada legalább egy alkalommal már áldozata volt a kibertámadásoknak. 2011 júliusa és 2012 júliusa között ez a felhasználók 46 százalékáról volt elmondható. Mindezt egyébként az érintett személyek jelentős része saját magának köszönheti, mivel 40 százalékuk például túl egyszerű jelszavakat használ. Emellett gondot jelent az is, hogy az emberek többsége nem sűrűn változtatja meg az internetes azonosítóit, ezzel pedig tálcán kínálja a bűnözőknek a támadás lehetőségét.


44% leveleit nyílt Wi-Fi hálózaton nézi meg, és csak ezek fele aggódik a biztonság miatt

A szakemberek megállapították azt is, hogy az áldozatok 20 százaléka a közösségi hálózatokat és a mobil készülékeket használók közül került ki. Az internetezők 15 százalékának törték fel a profilját vagy szerezték meg a közösségi azonosítóját, míg 10 százalékuk óvatlan volt és spamleveleket vagy fertőzött oldalakra mutató hivatkozásokat nyitott meg. A megkérdezettek 75 százaléka vélte úgy, hogy a bűnözők egyre aktívabbak lesznek a közösségi portálokon.


A közösségi hálózatok a másik nagy támadási terület; idegenek bejelölését is elfogadjuk, nem figyelünk a linkekre és a megosztásokra

A támadók a legtöbb kárt Kínában okozták, ott az összeg elérte a 46 milliárd dollárt. Az Európai Unióban az okozott kár 16 milliárd dollárt tesz ki. A legtöbb áldozat Oroszországban található, a helyi internetezők 92 százaléka került kapcsolatba valamilyen formában a kiberbűnözőkkel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások