Szigorítja a kémprogramok exportját Nagy-Britannia

Szigorítja a kémprogramok exportját Nagy-Britannia

2012. szeptember 11. 23:40, Kedd
A Treasury Solicitor's Department (TSol) a jövőben szigorúan szabályozná, hogy hova és milyen feltételekkel exportálható a Gamma International cég FinFisher nevű szoftvere.

A TSol jogi kérdésekben nyújt segítséget a szigetország kormányának és megállapította, hogy a fejlesztőcégnek a jövőben licenccel kell rendelkeznie, ha a FinFishert Európai Unión kívüli államokba is exportálni akarja. Mindez arra vezethető vissza, hogy az alkalmazás titkosítási funkciókat tartalmaz. A vizsgálat eredményei abból a levélből derültek ki, amit a Treasury Solicitor's Department küldött a Privacy International nevű polgárjogi szervezetnek. A Privacy International hosszú ideje azért küzd, hogy a FinFishert és más hasonló termékeket ne lehessen eladni az elnyomó országoknak, például Iránnak. A levélben a TSol azt is közölte, hogy a brit kabinet nem fogja kiadni a program iráni és szíriai exportjához szükséges licenceket a Gamma International vezetőinek. Ez az első alkalom, hogy a brit kormány korlátozta egy kémszoftver exportját.


A Privacy International üdvözölte a kormány döntését és hangsúlyozta, hogy ennél sokkal többet kell tenni ezen a területen, és ki kell terjeszteni az exportkorlátozást minden olyan vállalatra, amely ilyen jellegű alkalmazásokat kínál. A Privacy International adatai alapján közel 250 ilyen brit cég van.

Martin J. Muench, a Gamma International alapítója elmondta, hogy hat hónappal a helyi felkelés kitörése előtt ugyan bemutatták a FinFishert az egyiptomi kormánynak, de végül egyetlen terméket sem szállítottak le. Ez utóbbi arra vezethető vissza, hogy kizárólag legitim kormányzati szervezeteknek ajánlják fel a megoldásaikat és a szolgáltatásaikat. Ennek ellentmondanak ugyanakkor az egyiptomi állambiztonsági hivatal központjából tavaly tavasszal előkerült iratok, amelyek szerint az észak-afrikai ország vásárolt a Gammától lehallgatószoftvereket. A termékcsomagot 390 000 euróért szerezték be.


A kémprogramok szinte akadálytalan exportja egyébként néhány héttel ezelőtt Németországban is téma volt. Kiderült, hogy az ilyen alkalmazások fejlesztői szabadon exportálhatják termékeiket bármely államba.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások