Facebook-bejegyzés miatt is kirúgható a német munkavállaló

Facebook-bejegyzés miatt is kirúgható a német munkavállaló

2013. január 16. 15:54, Szerda
Hiába perelt egy ipari tanuló: aki a közösségi portálon elhelyezett profiljában szidalmazza a munkaadóját, azt előzetes figyelmeztetés nélkül is jogosan rúghatják ki Németországban.

A hammi tartományi munkaügyi bíróság 3 Sa 644/12-es számú ítéletével hatályon kívül helyezte a korábbi első fokú döntést. Az ügy azután került bíróság elé, hogy egy 26 éves ipari tanulónak azonnali hatállyal megszüntették a munkaviszonyát, miután a Facebook-oldalán azt írta a munkahely/munkaadó rovatba, hogy: "rabszolgahajcsár és kizsákmányoló", "Bochum jobbágya" és "hülye sz.r - mindezt minimálbérért cserébe". A kirúgott ipari tanuló pert indított és az első fokon eljáró bochumi munkaügyi bíróság neki adott igazat. A testület azt hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatónak figyelmeztetnie kellett volna a dolgozót vagy el kellett volna beszélgetnie vele. Nos, a hammi munkaügyi bíróság hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet.

Christian Solmecke ügyvéd kifejtette: a Facebook-profil és ezáltal a sértések több személy számára láthatók voltak és az ipari tanuló nem számíthatott arra, hogy mindez - a munkaviszonyát tekintve - következmények nélkül marad. Ezzel a döntéssel először foglaltak állást Németországban abban a kérdésben, hogy mikortól nem tartoznak a munkatárs cselekményei a véleményszabadság védelme alá és mikortól vezethetnek a munkaviszony megszüntetéséhez. Ugyan az alkalmazottaknak joguk van arra, hogy bírálják a főnökeiket és a munkahelyi körülményeiket, mindezt akár túlzó vagy polemizáló formában is megtehetik, azonban a munkaadó vagy a képviselőjének becsületsértő módon való sértegetése már azt jelenti, hogy az illető átlépett egy bizonyos határt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások